Erişilebilirlik

Afganistan Dışişleri Bakanı: Barış gücü konusunda anlaşmaya varıldı - 2001-12-31


Afganistan Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah, uluslararası barış gücünün sevki ve sorumlulukları konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı. Abdullah, Kabil’de düzenlediği basın toplantısında anlaşmaya son şeklinin verildiğini söylerken ayrıntılar hakkında bilgi vermediği gibi anlaşmanın ne zaman yürürlüğe gireceğini de açıklamadı. İngiliz barışgücü birliklerinin ilk grubu bir hafta önce Kabil’e gitmişti.

Geçici Afgan hükümeti içindeki gruplar arasında nihai anlaşmaya varılmasını, barışgücünün sayısı ve görevleri konusunda çıkan tartışmalar geciktirdi. Bazı aşiret reisleri, uluslararası barış gücüne gerek olmadığını savunurken, diğerleri gücün sadece Kabil değil, ülkenin başka yerlerinde de konuşlandırılmasını istedi.

Dışişleri Bakanı Abdullah, Usame bin Ladin’in hala Afganistan’da olabileceğini söyledi ancak bu konuda ayrıntılı bilgi ya da kanıt sunmadı. Geçen hafta Savunma Bakanı General Fehim, bin Ladin’in Pakistan’a kaçtığını öne sürmüştü. Pakistan ise iddiayı reddediyor.

Bu arada Herat valisi İsmail Han, Amerika’nın Sesi’ne, geçici hükümetin hızla kurulması nedeniyle Usame bin Ladin’in yakalanamadığını söyledi. Afganistan’ın batısını kontrol eden askeri güçlerin komutanı İsmail Han, Birleşmiş Milletler’in hızla bir geçici hükümet kurma kararının Kuzey İttifakının Usame bin Ladin’i yakalama ya da öldürme fırsatını kaçırmasına yolaçtığını savundu. Tacik kökenli olan İsmail Han ancak Peştuları da kapsayan geniş tabanlı bir hükümet kurmada acele edilmesinin Peştu kökenli Taleban’a pazarlık yapma ve Afgan toplumu içinde erime fırsatı yarattığını önesürdü. İsmail Han, ”Eğer Birleşmiş Milletler bir ara hükümet kurmak için bu kadar acele etmeseydi, Kuzey İttifakı Taleban’ın elindeki silahları toplama zamanı bulacaktı. Taleban ve desteklediği diğer grupları silahsızlandırabilseydik, eminim Usame bin Ladin şimdiye kadar yakalanmış ya da öldürülmüş olacaktı” şeklinde konuştu. İsmail Han, Usame bin Ladin’in hayatta ve hala Afganistan’da bir yerde Taleban lideri Molla Ömer’le birlikte saklandığı görüşünde olduğunu söyledi. Tacik komutan, bin Ladin ve Molla Ömer’in hala çok sayıda militan tarafından desteklendiğini ve bunların ülke güvenliği için tehdit oluşturduğunu bildirdi.

XS
SM
MD
LG