Erişilebilirlik

Sezer: Irak’ın toprak bütünlüğü mutlaka korunmalı - 2001-12-27


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Amerika’yı, terörizme karşı savaşı Irak’ı da içine alacak şekilde genişletmekten kaçınması için uyardı. Ankara’da Katar Emiri’yle görüşmesinden sonra bir açıklama yapan Sezer, Irak’ın toprak bütünlüğünü bozacak eylemlerden kaçınmak gerektiğini, Irak’ta istikrar bozulduğu takdirde Türkiye’nin sınırında bir Kürt devletinin ortaya çıkabileceğini söyledi. Türkiye böyle bir durumda ülke içinde ayrılıkçı Kürt hareketi doğmasından kaygı duyuyor.

Cumhurbaşkanı Sezer, dünkü açıklamaları sırasında Irak lideri Saddam Hüseyin’in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nce silah denetimleri konusunda alınan kararlara uyması gerektiğini de belirtti. Başkan Bush, Irak’ı kitle imha silahları geliştirmekle suçluyor ve gerek Irak gerekse diğer ülkeleri, Amerika’nın terörle nerede olursa olsun savacağı yolunda uyarıyor. Öteki bazı dünya liderleri de terörle savaşta Irak’ın hedef alınmaması gerektiği yönünde açıklamalar yaptılar.

Türkiye, uluslararası terörizme karşı savaşı destekliyor ve Afganistan’da uluslararası barış gücünde önemli bir rol üstlenmeyi önermiş bulunuyor. Türkiye ayrıca Afganistan ordusu ve polisinin yeniden örgütlenip güçlendirilmesi için yardım vaadediyor.

XS
SM
MD
LG