Erişilebilirlik

Yeni geçici Afgan hükümeti andiçti - 2001-12-22


Afganistan’da 6 ay süreyle görev yapacak yeni hükümet antiçerek göreve başladı. Çeşitli grupları temsil eden 30 bakandan oluşan hükümetin, savaştan yıkılmış ülkeye barış getirmesi umut ediliyor. Kabil’de düzenlenen yemin töreni sırasında eski devlet başkanı Burhaneddin Rabbani, görevi yeni lider Hamid Karzai’ye resmen devretti.

Karzai, görevinin ne kadar güç olduğunu bildiğini ama ülkeye barış getirme görevini başarmak için elinden geleni yapacağını söyledi. Üyeleri arasında arında iki de kadının bulunduğu yeni hükümet, Afganistan’ı altı ay yönetecek. Daha sonra toplanacak geleneksel Büyük Meclis, iki yıl işbaşında kalacak ve ülkeyi seçime götürecek hükümetin üyelerini seçecek. Bu arada Karzai, Afganistan’ın Doğusunda Amerikan jetleri tarafından bombalanan konvoyda, bazı Afgan aşiret reislerinin bulunduğu yolundaki iddiaları kuşkuyla karşıladığını açıkladı. Konvoyda Amerikalı yetkililerin bildirdiği gibi, kaçan Taleban ya da el-Kaide liderleri değil törene gelmekte olan aşiret reislerinin bulunduğu ileri sürülmüştü. Karzai, çok sayıda kişinin öldüğü olayı, Amerikalı yetkililerle birlikte soruşturacağını da sözlerine ekledi.

And içme töreninde yeni lideri Hamid Karzai ve eski Devlet Başknı Burhaneddin Rabbani, davetlilerin ve yabancı diplomatların alkışları arasında sıcak bir şekilde kucaklaştı. Afganistan’ın uluslararası alanda tanınan son devlet başkanı ile yeni geçici hükümet lideri arasındaki devir teslim işlemi, yıllardan beri gerçekleyen ilk barışcı yönetim değişikliği oldu. Rabbani’nin hükümeti 5 yıl önce Taleban tarafından devrilmiş ancak Birleşmiş Milletler nezdinde ülkenin son resmi yönetimi olarak kalmıştı. Amerikalı diplomatlar, Washington’un kabil’deki yeni hükümeti hemen tanıyacağını açıkladı.

Hamid Karzai and içme töreninde yaptığı konuşmada, Afganistan’ın yeniden inşası için atacağı adımları sıraladı. Hem Peştu hem de Dari dilinde konuşan Karzai, üstlendiği görevi başaracağını ve Afganistan’a barış getireceğini söyledi. Karzai, uzun süren savaş nedeniyle Afganistan’ın dikkatini başka alanlara çeviremediğini belirterek tüm Afgan halkını artık kardeş ve dost olarak elsıkışıp birleşmeye çağırdı. Afganistan’ın yeni lideri, acı dolu geçmişin unutulmasını da istedi. Karzai yemin ederken yanında yeni hükümetin 30 bakanı da yeraldı. Törene Özbek General Abdül Raşid Dostum ve ülkenin batısını kontrol eden İsmail Han da katıldı. Dostum ve İsmail Han, kendi gruplarına önemsiz bakanlık verilmesinden yakınmışlar ancak yine de Bonn anlaşmasına bağlı kalacaklarını söylemişlerdi. İki liderin, hoşnutsuzluklarını gösterme amacıyla törene bizat katılmayıp alt düzeyde temsilci gönderecekleri ileri sürülmüştü. Törene katılan yüzlerce davetli arasında Afgan aşiret liderleri ve bir çok ülkenin temsilcileri de vardı.Törende Amerika’yı Afganistan özel temsilcisi James Dobbins ve askeri harekatın komutanı General Tommy Franks temsil etti.

XS
SM
MD
LG