Erişilebilirlik

Üsame bin Ladin terörist saldırıları önceden biliyordu - 2001-12-14


(Video bandın bir bölümünü izlemek için yukarıdaki bağlantı satırını tıklayınız.)

Üsame Bin Ladin’in 11 Eylül terörist saldırılarını bildiğini ve desteklediğini gösteren bir video kaset, Amerika dahil birçok ülkede televizyonlardan yayınlandı. Amerika Savunma Bakanlığı bandın, Kasım ayında Afganistan'daki Amerikan kuvvetleri tarafından ele geçirildiğini bildiriyor. Kasetin Celalabad’da bir evde bulunduğu belirtiliyor.

Filmde Üsame bin Ladin, yanındakilere, 11 Eylül günü saldırılardan önce radyoyu dinlemeye başladığını ve New York’taki Dünya Ticaret Merkezinde tahribatın beklediğinden fazla olmasının, kendisi için tatlı bir sürpriz olduğunu söylüyor. Bin Ladin, New York'taki saldırıların yolaçacağı can kaybını önceden hesapladıklarını, ayrıca New York ve Washington saldırılarının 11 Eylül'de düzenleneceğini önceden bildiğini anlatıyor. Üsame bin Ladin, saldırılarda kullanılan uçakları kaçıran korsanlara, görevlerinin intihar etmek olduğunu, uçaklara binmelerinden hemen önce bildirdiklerini söylüyor.

Bin Ladin, New York'taki saldırıları haber aldıkları zaman kendisinin ve çevresindekilerin büyük bir sevinç duyduğunu, gülerek anlatıyor. Bin Ladin ve konuğu arasında geçen konuşmalarda, saldırılarda ölen kişilerden, "düşman" diye sözediliyor ve bunların masum siviller olmadığı söyleniyor.

Amerika Savunma Bakanlığı videonun kim tarafından çekildiğinin bilinmediğini açıkladı. Bakanlık, tercümenin iki ayrı ekip tarafından yapıldığını; Devlet dışındaki iki Arapça dil uzmanı tarafından yapılan tercümenin, Savunma Bakanlığı tercümanları tarafından yapılan ayrı tercümeyle kıyaslandığını ve iki tercümenin birbirine uyduğunu bildirdi. Yetkililer, filmi yayınlarken, geçen konuşmaların, terör saldırılarında hayatlarını kaybedenlerin ailelerini çok rahatsız edeceğini bildiklerini ancak Amerikan halkının terörist saldırıların sorumlularını tanımasının önemli olduğunu belirttiler.

Kandahar'da kaydedildiği sanılan filmde, bin Ladin'in konuğu olan ve "Şeyh" diye tanıtılan, Suudi Arabistan'dan gelen kişi, "Rabbani'den duyduğumuza göre, Türkler ve diğer kafirlerle bazı Arap ülkeleri, bize karşı savaş açmak için koalisyon kurdular. . . ." dediği açıkça görülüyor. Şeyhin "Rabbani"den, Taleban yönetimine karşı çıkan ve Afganistan'ın meşru devlet başkanı olduğunu savunan Burhanuddin Rabbani'yi kastettiği sanılıyor.

XS
SM
MD
LG