Erişilebilirlik

Miki Fare'nin Babası Walt Disney 100 Yaşında - 2001-12-06


Dünyanın en ünlü çizgi film karakterleri Mickey Fare ve Ördek Donald’ın yaratıcısı Walt Disney, 100’üncü doğum yıldönümünde Amerika’da çeşitli törenlerle anıldı. Disney’in kurduğu çizgi film karakterlerine dayanan dev film ve eğlence sanayii, Amerika, Fransa ve Japonya’da film ve kayıt stüdyoları, eğlence parkları ve turist gemilerinden oluşuyor ve milyarlarca dolar kazanıyor. Walt Disney 14 yaşında Kansas Sanat Enstitüsü'ne yazıldı. İki yıl sonra Birinci Dünya Savaşı'nın en kızıştığı günlerde Walt Disney Fransa'ya gitti, Kızılhaç'ta gönüllü ambulans şoförlüğü yaptı.

Walt Disney Amerika'ya döndükten sonra Hollywood'a yerleşti, çizgi film karakterleri yarattı. 1923'de kendi şirketini kurdu, ilk beş yıl çeşitli çizimler yaptı ama 1928'de yarattığı Miki Fare büyük yankı uyandırdı. Miki Fare'yi, kız arkadaşı Mini Fare izledi, ardından Pluto, Goofy ve Donald Duck geldi. 1930'larda Walt Disney, bir dizi başarılı çizgi filme imza attı. Bir buçuk milyon dolarlık dev bir yatırım olan Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler 1938'de gösterime girdi. Ardından Pinokyo, Fantasia, Dumbo ve Bambi geldi. 1950'lerde Walt Disney Define Adası ve Davy Crockett'le çizgi filmlerden gerçek aktör kullandığı filmlere geçti.

Walt Disney, 1955'de California'da, Los Angeles'ın güneyindeki Anaheim'da ilk Disneyland eğlence parkını açtı. Ardından Florida eyaletinin Orlanda kentinde ikinici eğlence parkının açılışını yaptı. Paris ve Tokyo'da da parklar açtı. 1966 yılında Walt Disney7in ölümünden sonra da Disney şirketi büyümeye devam etti. Disney şirketinin yıllık geliri 25 milyar dolara çıktı. 1995 yılında Disney ABC televizyon şirketini satın aldı ardından Fox Televizyonunu şirkete kattı. Walt Disney'in çocukların yüzünü güldürme amacı, Disney Şirketinin temelini oluşturmaya devam ediyor. Şirket her yıl enaz birkaç tane çocuk filmi piyasaya çıkarıyor ve her biri sevimli karakterleri, güzel konuları ve zamanlı sunuluşuyla büyük ilgi topluyor ve Disney'in çizgi karakterleri çocukların sevgilisi olmaya devam ediyor. 100 yıl önce 5 Aralık'ta Chicago'da doğan Walt Disney 1966 yılında 65 yaşında ölmüştü.

XS
SM
MD
LG