Erişilebilirlik

Afganistan'da Yeni Lider Hamid Karzai - 2001-12-06


Afganistan’ın geleceği konusunda Bonn’da düzenlenen konferansta dört Afganlı grup, iktidar paylaşımı konusunda bir anlaşma imzaladı. Dokuz gün önce Birleşmiş Milletler’in düzenlediği toplantılarda kabul edilen anlaşmaya göre, 30 kişilik geçiş hükümetine tanınmış Peştu Lider Hamid Karzai başkanlık edecek. Hamid Karzai şu anda Afganistan’da Taleban’a karşı yürütülen mücadeleye katılıyor. Karzai, kendisine telefonla ulaşan Amerika’nın Sesi muhabirine, görevden onur duyduğunu ve ülkeye barış getirebilmek için elinden geleni yapacağını söyledi. Karzai, Afgan halkının kendisine duyduğu güvene layık olmak için mümkün olan herşeyi yapacağını belirtti. 44 yaşındaki Karzai, 1992 yılında iktidarı devralan ve Tacikler'in çoğunlukta olduğu Burhaneddin Rabbani'nin devlet başkanlığındaki hükümette dışişleri bakan yardımcılığı yaptı ancak kısa sürede görevden ayrılarak 50 bin kişinin hayatına malolan iç savaşa katıldı. Buarada Rabbani'yi hükümete daha çok Peştu temsilci almaya ikna için çalıştı.

İkisi kadın 30 üyeden oluşacak hükümet, altı ay görevde kaldıktan sonra iktidarı aşiret reislerinden oluşan bir meclise devredecek. Bu meclis 18 ay görev yaparak, Afganistan’ı seçimlere götürecek bir yönetim atayacak. Bonn’daki gruplar ayrıca Birleşmiş Milletler’den ülkede bir barışgücü görevlendirme olasılığını değerlendirmesini de istediler. Birleşmiş Milletler Temsilcisi Amhad Fevzi, anlaşmanın önemli bir ileri adım olduğunu belirtti. Anlaşmanın imzalanması törenine görüşmelere ev sahipliği yapan Almanya'nın Başbakanı Gerhard Schroeder de Berlin'den Bonn'a giderek katıldı.

Amerika, anlaşmayı memnunlukla karşıladı. Başkan Bush, Bonn'da varılan görüşbirliğinin önemli bir ilerleme olduğunu söyledi ve Karzai'nin terörle mücadele sözü vermesinin de umut verdiğini belirtti. Bush, Afganistan'da barışa giden yolun açılacağını umduğunu, terörle mücadele sözünün bu açıdan büyük önem taşıdığını vurguladı.

XS
SM
MD
LG