Erişilebilirlik

ABD Savunma Bakanı: Harekat başarılı... - 2001-10-28


Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Taliban’a karşı askeri harekatın başarılı bir şekilde devam ettiğini söyledi. Amerika’nın Taliban ve terörist hedeflerine karşı hava harekatı dördüncü haftasına girerken ABC televizyonunda soruları cevaplayan Savunma Bakanı Rumsfeld, bombardımanın etkili olmaya başladığını bildirdi. Bakan, kara harekatının da ihtimal dahilinde olduğunu belirtti; ancak Amerikan kara birliklerinin ne zaman görevlendirileceğini söylemekten kaçındı.

Bu arada Amerikan hava kuvvetlerinin Pazar günü Kabil’in kuzeyindeki Taliban mevzilerini bombaladığı belirtiliyor. Haberlere, göre, hedefini şaşıran bir bomba çevredeki 10 sivilin ölümüne sebep oldu.

Öte yandan Taliban tarafından—Amerikan casusu olduğu iddiasıyla—idam edilen Afganistan’ın savaş kahramanı Abdül Hak’ın, Afganistan’ın doğusundaki Surkhrud’da toprağa verildiği bildirildi. Abdül Hak’ın yakınları tarafından yapılan açıklamaya göre, önceki gün öldürülen ünlü komutanın cenazesi, daha önce Pakistan’ın Peşaver kentinde defnedileceği açıklanmasına rağmen Taliban yöneticileri tarafından doğduğu köyde toprağa verildi. Sovyet işgali sırasında Kızıl Ordu’ya direnişiyle tanınan ünlü komutanla birlikte yakalanan ve idam edilen bir kişinin de Taliban tarafından aynı köyde defnedildiği belirtildi. Cenazeyi Peşaver’de bekleyen Abdül Hak’ın ailesi ise bir anma töreni düzenledi. Törende, Abdül Hak’ın kardeşi, casusluk suçlamasıyla idam edilmesinin adaletsizlik olduğunu söyledi. 21 Ekim’de Afganistan’a giren muhalif lider, devrik kral Zahir Şah’ın barış planı çerçevesinde, bölgedeki Peştun aşiret liderlerini Taliban’a karşı örgütlemeye çalışıyordu.

XS
SM
MD
LG