Erişilebilirlik

Dışişleri Bakanı İsmail Cem Orta Asya Liderleriyle Görüştü - 2001-10-23


Afganistan'la ilgili gelişmeleri görüşmek ve Pakistan’a destek sağlamak amacıyla Orta Asya ülkelerini ziyaret eden Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Türkmenistan’da Devlet Başkanı Sefermurat Niyazof, Özbekistan’da Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov ile görüştü. Niyazof, Cem ile görüşmesinde Türkiye’nin dış politika önceliklerini eleştirerek, “Sürekli olarak Avrupa’ya yaranmaya çalışıyorsunuz. Orada itibarınızı sarsmayın. Siz gitmeyin, onlar size gelsin. Sizin onlara ihtiyacınız değil, asıl onların size ihtiyacı var” ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Cem ise Türkmenistan’ın 10’ncu bağımsızlık yıldönümünü kutlayarak, son dönemlerde Ortadoğu sorunuyla meşgul olduklarını ifade etti. Daha sonra görüşme basına kapalı devam etti. Cem, bir saat 45 dakika süren görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, görüşmenin çok olumlu geçtiğini belirterek, bölgede cereyan eden konuları ele aldıklarını söyledi. Niyazof’un Afganistan konusunda çok ilginç görüşler aktardığını ve bunları dikkatle not ettiklerini kaydeden Cem, “Kendi düşüncemizin oluşumunda bu görüşler bize fayda sağlayacak” dedi. Cem, “Afgan halkıyla hep birlikte olduk ve bundan sonra da birlikte olmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Amerika’daki saldırıların ardından inançların bir terör sıfatı gibi kullanılmasına Türkiye’nin şiddetle karşı çıktığını belirten Cem, bu yanlışların son bulması için çeşitli ülkelerde çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti. Cem, Türkiye’nin İslam Konferansı Örgütü ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerini bir konferansta biraraya getirme önerisinin, iki kuruluşta da büyük bir destek bulduğunu belirterek, İstanbul’da düzenlenmesi planlanan konferansın taslağının önümüzdeki günlerde taraflara iletileceğini sözlerine ekledi.

Cem, Türkmenistan temaslarını tamamladıktan sonra Özbekistan’a geçti. Dışişleri Bakanı, Orta Asya gezisinin son durağı olan Özbekistan’da Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov ile biraraya geldi. Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cem, iki ülkenin Afganistan konusunda benzer kaygıları olduğunu kaydederek, şunları söyledi:“Nihai çözüm, ancak bütünleşmiş bir Afganistan ve bir Afgan kimliğidir. Bunun ne kadar uzağında olduğumuzun da hepimiz farkındayız. Bu bölgede, önümüzdeki günlerde, Özbekler bizim desteğimizi, güvenimizi, katkımızı şimdiden daha güçlü bir şekilde hissedecek.” Dışişleri Bakanı Cem, Özbekistan’ın Afganistan’a yapılacak insani yardımlar için sınırı açmasının gündeme gelip gelmediği şeklindeki bir soru üzerine, bunun gündeme gelmediğini söyledi.

Öteyandan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, destek amacıyla, Perşembe günü Pakistan’a gideceği açıklandı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Sezer, ziyareti sırasında Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref ile görüşmelerde bulunacak. Görüşmelerde dost ve kardeş iki ülke arasındaki ikili ilişkiler ve işbirliği konuları ile bölgesel ve uluslararası gelişmeler ele alınacak. Sezer’in, Afganistan’a yönelik harekat nedeniyle zor günler yaşayan Pakistan’a Türkiye’nin desteğini ileteceği belirtiliyor. Sezer’e bu ziyaretinde, Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel eşlik edecek. Pakistan’ı, Türkiye’den son olarak Devlet Bakanı Gürel hükümetin özel temsilcisi sıfatıyla ziyaret etmiş ve Başbakan Bülent Ecevit’in dayanışma mesajını Müşerref’e iletmişti.

XS
SM
MD
LG