Erişilebilirlik

Amerika'da İki Yeni Şarbon Olayı: Soruşturma ve Sağlık Kontrolları Arttırılıyor - 2001-10-16


İki yeni şarbon olayı üzerine Amerikalı yetkililer soruşturmayı ve sağlık kontrolunu genişletti. New York’ta yedi aylık bir çocukla bir yetişkinde şarbon mikrobu bulunması üzerine büyük medya kuruluşlarının posta dairelerine uzmanlar gönderildi.

ABC Televizyonunda çalışan bir haber prodüktörünün oğlu olan çocukta cilt yoluyla geçen şarbon hastalığı bulunduğu, çocuğun tamamen iyileşeceği bildirildi. Küçük çocuğun 28 Eylül'de bir kutlama partisi nedeniyle ABC binasına götürüldüğü ve mikrobu orada aldığı tahmin ediliyor. Yetişkin kişinin de antibiyotik tedavisine iyi karşılık verdiği haber veriliyor.

Washington’da da Senato Çoğunluk lideri Tom Daschle’ın ofisine gönderilen bir mektupta şarbon mikrobu bulunduğu doğrulandı. Şu ana kadar tahlil yapılan görevlilerde şarbon hastalığına rastlanmadığı bildirildi. Olay üzerine Senato binasının 11 ayrı ofisin bulunduğu büyük bölümü, tahliller ve soruşturma için boşaltıldı. 11 Eylül’deki terörist saldırılardan buyana New York, Washington, Florida ve Nevada’da görülen şarbon vakalarında bir kişi öldü.

Beyaz Saray, Kongre’ye kadar genişleyen şarbon mikrobu olayları üzerine gelen mektupları çok sıkı incelemeden geçirmeye başladı. Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, Amerikalılar’ın şarbon vakalarından kaygı duymakta haklı olduklarını söyledi. Sözcü, Başkan Bush’un da kaygı duyduğunu ve halkın biyoterör tehdidi yüzünden karşı karşıya geldiği tehlikenin bilincinde olduğunu bildirdi. Beyaz Saray Sözcüsü, gelen bütün postanın ayrı bir yerde incelemeden geçirildiğini belirtti. Sözcüye göre, Bush Yönetimi şarbon tehdidinin dış kaynaklı olup olmadığını soruşturmaya devam ediyor. Buarada Başkan Bush, bu hafta Asya ekonomik zirvesi için Şanghay’a gitmeye hazırlanıyor. Bush, zirve öncesi Japonya, Güney Kore ve Çin’den gazetecilere açıklamalar yaptı, Avustralya Başbakanı John Howard’la görüştü.

Öteyandan Fransa, Almanya, İtalya, Litvanya, Brezilya, Avustralya, Kanada ve Japonya’da polis şarbon vakası ihbarlarıyla başetmeye çalışıyor. Şu ana kadar sadece Amerika’da şarbon olayı görülmesine karşın, çeşitli ülkelerde sayısız ihbar alındı. Almanya’da Başbakan Gerhard Schroeder’in ofisine gönderilen mektuptaki beyaz tozun şarbon mikrobu olmadığı anlaşıldı. Fransa Sağlık Bakanı Bernard Kouchner, ülkede enaz dört adrese gönderilen ve içinde beyaz toz bulunan mektupların zararsız olduğunu açıkladı. Kanada’da da parlamento binası şarbon ihbarı üzerine kısa bir süre boşaltıldı ve arama yapıldı.

İsrail polisi, Maariv gazetesine gönderilen kuşkulu zarftan da şarbon mikrobu çıkmadığını bildirdi. Buarada binlerce İsrailli sağlık merkezlerine başvurarak, gaz maskesi ve antibiyotik aldı. İsrailliler 1991’de Körfez Savaşı sırasında da kimyasal ve biyolojik silah tehdidine karşı benzer önlemler almıştı.

XS
SM
MD
LG