Erişilebilirlik

Bush: Taleban ile pazarlık yok - 2001-10-15


Taleban yöneticileri Amerika’nın Üsame bin Ladin’in teslim edilmesi halinde bombardımanın durdurulması teklifine şartlı cevap verince, bu cevap bizzat Başkan Bush tarafından reddedildi.

11 Eylül’de New York’ta Dünya Ticaret Merkezi gökdelenleri ile Washington’da Savunma Bakanlığı binasına karşı girişilen terör saldırılarını Üsame bin Ladin’in düzenlediğini açıkça belirten Başkan Bush, bombardımanın durdurulması için Taleban ile pazarlık yapmayacağını söyledi. Camp David’de haftasonunu geçirdikten sonra Beyaz Saray’a dönüşünde helikopterden inerken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Bush, şöyle dedi:

"Bu kişiler bizim ne dediğimizi duymuyor galiba! Pazarlık yok! Amerika’nın askerî operasyonlarına son vermesini istiyorlarsa, yerine getirmeleri gereken şeyleri Kongre’deki konuşmamda açıkladım. Suçluluk veya masumluk tartışması yapmaya gerek yok. Onun suçlu olduğunu biliyoruz. Bize teslim edin."

Başkan Bush, Afganistan’daki hava harekatı başlamadan önce Taleban yöneticilerinden Üsame bin Ladin ve El Kaide örgütünün diğer yöneticilerinin teslim edilmesini, Afganistan’daki bütün terörist kampların dağıtılmasını ve bu ülkede tutuklu bütün yabancı yardım görevlilerinin serbest bırakılmasını istemişti.

Başkan Bush, “Mesele bu kadar basittir; tartışılacak, paszar yapılacak bir şey yok. Teröristlere barınak sağlıyorlar ve onları tesim etmeleri gerekir,” dedi.

Başkan Busn Louisiana eyaletinde yapılan bir toplantıya gönderdiği video mesajında da Amerika’nın terörizmle mücadelesinin sadece Üsame bin Ladin ve El Kaide ile sınırlı olmadığını hatırlattı.

XS
SM
MD
LG