Erişilebilirlik

Amerikalılar savaş hakkında ne düşünüyor? - 2001-10-10


New York ve Washington, 11 Eylül’de dünyanın en korkunç terör saldırısına hedef oldu. Dünya Ticaret Merkezi’nin ikiz gökdelenleri ve Pentagon’da 5 binden fazla insanın öldüğü tahmin ediliyor. Saldırıların maddi zararı ise 100 milyar Doların üzerinde. Dünyanın en büyük kenti saldırıların psikolojik etkisini üzerinden atmaya çalışırken, Amerika yavaş yavaş normal yaşama dönüyor.

Amerikalılar Afganistan’da Taleban rejimine karşı açılan savaş hakkında ne düşünüyor? Görüşleri alınanların yüzde 90’ı, Başkan Bush’un terörizme karşı açtığı savaşı destekliyor. Kongre binası önünde içeriye girmek için sırada bekleyen turistlerden Kuzey Carolina’lı Dan Green şöyle diyor: "Tabii ki destekliyorum ve başarılı olmasını istiyorum. Fakat teröristlerle mücadelenin ne kadar zor olacağını da biliyorum..."

Araştırmalara göre, Amerikalılar, terörizme karşı açılan savaşta kayıp verileceğini de biliyorlar. Şimdiye kadar bu konuda aşırı hassas olan Amerika, terör saldırılarından sonra fikir değiştirmiş görünüyor. Kongre önündeki turistlerden Marylandlı Paula Sayag da savaşın can kaybı olmadan kazanılamayacağına inanıyor: "Askerlerimizin ölmesini istemiyorum. Fakat terörizmle mücadelenin can kaybı olmadan gerçekleştirilebileceğine de kimse inanmıyor. Bunu göze almak zorundayız çünkü almazsak daha büyük saldırılara hedef olabiliriz.." diyor.

Savaşa, savaşın her türlüsüne karşı çıkanlar da var. Geçen haftasonu Washington’da toplanan savaş aleyhtarları Bush’un terörizmle mücadele planını ve Afganistan’ın bombalanmasını protesto etti. Buna rağman savaş aleyhtarları bile azınlıkta olduklarını biliyorlardı. Ohiolu bir Üniversite öğrencisi görüşlerini şöyle dile getirdi: "Nüfusun yüzde 90’nının Başkan Bush’u desteklediğini biliyoruz. Dolayısıyla barış mesajımızı ulaştırabilmemiz için aşırı eylemler yapmamız gerekecek.."

Halkın askeri operasyona gösterdiği destek uzmanları bile şaşırtmış durumda. Halk ve Basın adlı araştırma kurumundan Carroll Doherty, halkın tutumunu şöyle izah ediyor: "Amerikan kamuoyu Başkanın saldırılara derhal misillemede bulunmamasını anlayışla karşıladı. Çünkü terörizme karşı açılan savaşın kolay olmayacağı ve çok uzun süreceğini herkes biliyor. Halk intikam alınmasını değil terörizm musibetinin tümüyle ortadan kaldırılmasını istiyor."

Savaşa destekle birlikte Başkan Bush’un halktan gördüğü destek de rekor düzeylere çıkmış durumda. Görüşü sorulan kişilerin yüzde 90’ı Başkanın arkasında olduğunu söylüyor. American Enterprise Enstitisü’nden Karlyn Bowman bunu normal karşılıyor, Başkana olağanüstü desteğin 11 Eylül saldırılarıyla ilgili olduğunu söylüyor: "Karanlık günlerimizde liderlerimizin arkasında olmak istiyoruz. New York ve Washington saldırıları bizler için o kadar karanlık günlerdi ki Başkana destek de aynı oranda yüksek oldu.."

Uzmanlara göre Başkan Bush’u önümüzdeki günler ve aylarda çok çetin bir iş bekliyor: halktan gördüğü desteği aynı düzeyde tutabilmek. Saldırılar nedeniyle ekonominin daha da zayıflaması ve Afganistan savaşında kabul edilemeyecek sayıda Amerikalının ölmesi, kamuoyunu Bush’un aleyhine döndürebilir. Tarihçi Allan Lictman, Başkan Bush’a, 1991 yılında Körfez Savaşı’nı başlatan babasından ders almasını tavsiye ediyor. Eski başkanın savaşa çok güçlü bir koalisyonla girdiğini hatırlatan Lictman devamla şöyle diyor: "En önemli ders, tüm dünyanın desteğine ihtiyacımız olduğudur. Körfez Savaşı, başarısını, Irak’a karşı oluşturulan güçlü koalisyona borçludur. Bush’un babasından alması gereken başka bir ders ise “Başladığın işi bitir” olmalıdır."

Siyasal gözlemciler Başkan’a desteğin geçici olabileceğine dikkati çekiyor ve buna da eski Başkan Bush’un başına gelenleri örnek gösteriyorlar. Körfez Savaşı’ndan zaferle çıkan eski Başkan’ın popüleritesi, şu anda oğlunun olduğu gibi, yüzde 90’lara çıkmış ancak ekonomiyi bir türlü rayına sokamadığı için, bir buçuk yıl sonra, Bil Clinton’a karşı girdiği ikinci dönem başkanlık seçimini kaybetmişti. Özetle, Amerikan halkı, biyolojik silahlar da dahil olmak üzere, yeni terörist saldırılara hazırlanırken, Bush yönetiminin siyasi geleceği, bir yerde terörizmle karşı açılan savaşın başarısına bağlı..

XS
SM
MD
LG