Erişilebilirlik

ABD Heyeti Başkanı Weldon, Türkiye'nin borcunun silinmesini istiyor - 2001-10-01


Türkiye'de temaslarda bulunan Amerikan Kongre heyetinin başkanı Temsilciler Meclisi üyesi Curt Weldon, Türkiye’nin Amekrika’ya olan 5 milyar Dolar askeri borcunun silinmesini istedi. Welton, Amerika’nın dış politikasında Türkiye'ye önemli bir rol verilmesi gerektiğini, ancak bunun bugüne kadar ihmal edildiğini söyledi.

Cumhuriyetçi Partili milletvekili Weldon başkanlığındaki 11 kişilik heyet, Dışişleri Bakanlığı'nı ziyaret ederek, Müsteşar Uğur Ziyal ile yaklaşık bir saat görüştü. Görüşmeden sonra bir açıklama yapan Amekrikan heyetinin başkanı Weldon, edindiği bilgilerden çok etkilendiğini, izlenimlerini Başkan George Bush'a aktaracağını söyledi. Türkiye'nin terörden çok çektiğine dikkat çeken Weldon, şöyle devam etti:

Türkiye'nin terör konusundaki tecrübesi bizi derinden etkiledi. Bu yaptığımız ziyaret, Roma ve Moskova'daki ziyaretlerimizle karşılaştırıldığında en içten olanıydı. İnanıyorum ki, Türkiye şimdiye kadar görmesi gereken ilgiyi göremedi. Türkiye her zaman Amerika’nın iyi gününde de kötü gününde de yanında olmuştur. Ancak biz bu gerekli duyarlığı gösteremedik. Döndüğümüzde Bush ve Dışişleri Bakanı Colin Powell ile bunun üzerinde çalışacağız.”

Terörle mücadele konusunda Türkiye'nin tecrübelerini ve görüşmelerden elde edilen bilgileri değerlendireceklerini bildiren heyet başkanı, “Türkiye 91 Körfez krizinde 30 milyar dolarlık zarara uğramıştır. Bunları bizim tekrar düşünmemiz gerekiyor,” dedi.

XS
SM
MD
LG