Erişilebilirlik

Amerika İçin Dua - 2001-09-24


New York belediye başkanı Rudolph Giuliani, 31 Aralık günü görev süresi dolduktan sonra işbaşında kalmak üzere süresinin uzatılmasını isteyip, istememe konusunda karar veremediğini söyledi.

Giuliani, bunun önemli bir karar olduğunu ve dostları ve danışmanları ile görüşmeleri sürdüreceğini bildirdi.

New York gazeteleri, saldırılardan sonra başlayan çalışmaları tamamlamak isteyen Giuliani’nin altı ay görev süresini uzatabileceğini veya yasal değişiklik yapılırsa, üçüncü dönem yeniden aday olabileceğini yazdılar.

New York yasaları, belediye başkanlarının dörder yıllık iki dönemden daha uzun hizmet etmesini yasaklıyor.

Bu arada dün New York’ta görkemli bir anma töreni yapıldı. Yetkililerin enkazından canlı çıkarma umudu kalmadığını açıklaması üzerine, belediye başkanı rudolph giuliani, kurbanların aile üyelerinin ve dostlarının bütün Amerikan halkı ile birlikte New York’un en büyük stadyumunda bir dua törenine katılmaları çağrısında bulundu. Törenin yapıldığı Yankee Stadyumu adeta bir bayrak denizi haline gelmişti; tribünler “Bugün dua, yarın savaş!” yazılı pankartlarla da süslenmişti.

Amerika İçin Dua adı verilen ve belli başlı bütün dinlerin temsilcilerinin katıldığı tören, aynı anda New York’ta ve komşu New Jersey’de bir çok stadyum ve spor salonunda toplanan milyonlarca kişiye de yayınlandı.

Törenin sunuculuğunu televizyonun tanınmış Talk Show sunucularından, Oprah Winfrey yaptı. Törene din adamlarının dışında şarkıcılar, gençlik koroları, polis ve ittifiye temsilcileri ile çok sayıda siyasetçi de katıldı. Eski Başkan Bill Clinton’ın da hazır bulunduğu ve zaman zaman gözyaşlarını tutamadığı gözlendi. Ünlü opera sanatçısı Placido Domingo da törene katılan sanatçılar arasında idi.

Törende en çok alkışlanan kişi ise New York’un belediye başkanı Rudolph Giuliani oldu. Kurtarma çalışmalarının düzenlenmesinde durmaksızın çaba sarfetmesi ile övgü toplayan ve “Amerika’nın Belediye Başkanı” ünvanı takılan Giuliani, törendeki konuşmasında asıl övülmesi gerekenlerin polis, itfaiye, kurtarma ve ilk yardım personeli ile New York halkı olduğunu söyledi. Giuliani, kentteki bütün dinlerin dinadamlarına da teşekkür etti; “Bu kara günümüzde yanımızda bulunarak, bize güç verdiniz!” dedi.

Beyzbol stadyumunda sahayı çiçeklerle dolduran halk da sanatçılara katılarak törenin, bir ayinden çok, anma toplantısı olmasını sağladı.

XS
SM
MD
LG