Erişilebilirlik

Terörizmin para kaynağı kurutuluyor - 2001-09-23


Başkan Bush, teröristlere karşı mali savaş açtı ve yabancı bankalara işbirliği çağrısında bulundu.

Başkan, bugün yaptığı açıklamada, Üsame Bin Ladin ve El Kaide adlı örgütünün tüm hesaplarının dondurulduğunu söyledi. Teröristler ve terörist örgütlerle bağlantılı 27 kişi ve kuruluşun mal varlığının dondurulduğunu belirten Başkan, karar kapsamına girecekler arasında, terörizme hizmet eden şirketler ve kar amacı gütmeyen bazı örgütler bulunduğunu da kaydetti. Başkan şöyle dedi:

"Bir başkanlık kararnamesi imzalayarak, teröristler için paravan oluşturan 27 ayrı kurum ve kişinin Amerika’daki malî varlıklarını ve Amerika ile yapılan muamelelerini derhal donduruyorum. Bunların Amerika dışındaki bankalarda bulunan mali varlıklarının da derhal dondurulması için bu kuruluşlara talimak verdik. Eğer bu bankalar derhal harekete geçmezlerse, onların da Amerika’daki servetlerine el konulacaktır."

Başkan, bunun sadece bir başlangıç olduğunu belirtti, uluslararası para transferlerini izlemenin teröristlerin izini sürmek anlamına geldiğini söyledi.

Terör saldırılarına karşılık vermeye hazırlanan Amerika, 1991 Körfez savaşından beri en büyük askeri yığınağı başlattı. Savaş uçakları ve birlikler, Üsame bin Ladin’in saklandığı sanılan Afganistan’ı vurmak üzere Basra Körfezi ve Hint Okyanusunda açıklanmayan yerlere sevkediliyor. Amerikalı yetkililer, askeri planlarla ilgili çok az bilgi veriyor. Ancak üçüncü uçak gemisi ile uzun menzilli bombardıman uçakları, cruise füzesi atan savaş gemileri daha önce bölgeye sevkedilen kuvvetlere katılmak üzere Amerika’dan ayrıldı. Kara üsleri ve uçak gemilerinden yaklaşık 400 uçağın harekata hazır olacağı belirtiliyor. Ayrıca özel komando birliklerinin de savaşa hazırlandıkları bildirildi. Bu arada Başkan Bush, ulusal güvenlik danışmanlarıyla teröristlere verilecek karşılığın şekli üzerinde görüş alışverişinde bulunmaya devam ediyor.

Bu arada Suudi terörist Üsame Bin Ladin’in, Pakistan halkına, Afganistan’a yardım çağrısında bulunduğu bildiriliyor.

Katar’dan tüm Arap dünyasına yayın yapan El Cezire televizyonuna göre, Bin Ladin, Amerika’yı Müslümanlara karşı Haçlı seferi düzenlemekle suçladı. El Cezire’ye gönderilen faks mesajında, Amerika’nın Körfez ülkelerindeki birliklerini geri çekerek terörizme son verebileceği belirtiliyor. Televizyon yetkilileri, daktiloyla yazılmış ve altında Üsame Bin Muhammed imzası bulunan mesajın Bir Ladin’e ait olduğu görüşündeler.

XS
SM
MD
LG