Erişilebilirlik

Başkan Bush Amerika'nın savaşta olduğunu söyledi - 2001-09-16


Başkan Bush terörizmle savaşın uzun süreceğini, zor olacağını ancak sonuçta başarıya ulaşacaklarını söyleyerek, Amerikan halkını, sabırlı, kararlı ve kuvvetli olmaya çağırdı. Bush bu açıklamayı, ulusal güvenlik danışmanlarıyla biraraya gelerek, Amerika'nın 11 Eylül'de uğradığı terörist saldırılara verilecek karşılığı görüştüğü Camp David Başkanlık Dinlenme Evi'nde yaptı.

Bush Suudi Arabistan vatandaşı terör zanlısı Üsame Bin Ladin'in Salı günkü saldırıların da başlıca zanlısı olduğunu, Afganistan'da olduğu tahmin edilen Üsame Bin Ladin'in Amerika'nın elinden kurtulamayacağını söyledi. Başkan, ABD silahlı kuvvetlerini de harekete geçmek için hazır olmaya çağırdı. Her Cumartesi olduğu gibi Amerikan halkına hitaben bir radyo konuşması yapan Bush terörist saldırılara karşı göstermelik bir cevapla yetinmeyeceğini, geniş kapsamlı, sürekli ve etkin bir karşılık verilmesi konusunda ısrar edeceğini bildirdi. ABD Kongresi Cuma günü terörist saldırıları yapanlara ve onları destekleyen ülkelere karşı Başkan Bush'a kuvvet kullanma yetkisi veren bir yasa tasarısını onaylamıştı. Tasarı üzerinde Senato'da yapılan oylama oybirliğiyle sonuçlanmış, Temsilciler Meclisinde ise sadece biri dışındaki üyeler tasarıya olumlu oy vermişti.

Kongre ayrıca terör kurbanları ve ailelerine yardım, güvenlik önlemlerinin arttırılması ve sorumluların yakalanması için gerekli giderleri karşılamak amacıyla 40 milyar Dolarlık bir acil fonu da onayladı. Bu arada Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, 35 bin ihtiyat askerinin silah altına alınması konusundaki kararnameyi imzaladı. Bu personel öncelikle Amerika'daki askeri üslerin güvenliği alanında ve ABD hava sahasında yapılacak ek devriye uçuşlarında görevlendirilecek.

Diğer Yetkililer

Başkan Yardımcısı Richard Cheney, New York ve Pentagon’a girişilen terörist saldırının sorumlularına barınak sağlacak ulusların, “Amerika’nın tam bir gazabıyla karşı karşıya kalacaklarını” söyledi.

Üsame bin Ladin’in ve Kaide örgütünün saldırılarda önemli bir rol oynadığına kuşku bulunmadığını söyleyen Başkan Yardımcısı Cheney, Afganistan’ın teröristlere destek sağladığı için muhtemel hedef olduğunu da belirtti.

Savunma Bakanı Donald Rumsfeld de Amerika’nın terörizmle mücadelesinde, teröristleri hoşgören, onlara destek ve faaliyetlerine para sağlayan ülkelerin hedef olacağını söyledi. Rumsfeld, Amerika’nın bu ülkelere saldırmaktan başka seçeneği olmadığını da ifade etti.

Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell ise, Washington’un Afganistan’ın komşusu Pakistan’ın yardım sözüne güvendiğini belirtti. Powell, Amerika’nın dtünyadaki bütün terörist örgütleri kökünden yok edeceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG