Erişilebilirlik

ABD ve Avrupa'da tutuklamalar - 2001-09-14


New York’un Kennedy Uluslararası Havaalanında sahte kimlik belgesiyle yakalanan bir kişi terörist saldırılarla ilgili soruşturmada yardımcı olabileceği için gözaltında tutuluyor. Yetkililer, bu kişinin suça doğrudan katıldığını gösteren bir kanıt olmadığını söylüyorlar. Kennedy Havaalanında Perşembe akşamı yapılan operasyonda en az dört kişinin daha gözaltına alındığı ve bunlardan bazılarının Arap ülkeleri vatandaşları olduğu bildirilmişti. Bu kişiler bir uçağa binmeye çalışırken yakalanmıştı. Bu kişilerden biri dışındakiler serbest bırakıldı.

Öte yandan Belçika ve Hollanda’da 7 Müslüman militan, Amerikan hedeflerine karşı saldırı planladıkları iddiasıyla tutuklandı. Hollanda polisi, Rotterdam kentinde radikal İslamcı örgüt üyesi olduğundan şüphelenilen dört kişiyi tutukladı. Zanlıların Amerika’daki eylemle ilişkileri olup olmadığı bilinmiyor. Belçika’nın başkenti Brüksel’de ise dört kişi sorgulanmak için gözaltına alındı. Alman polisi, Amerika’daki terörist saldırılarla ilgili olarak bir kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Almanya’nın Hamburg kentinde Perşembe akşamı tutuklanan bir havaalanı işçisi ise serbest bırakıldı. Alman polisi, Faslı olduğu söylenen kişinin delil yetersizliğinden serbest bırakıldığını bildirdi.

Bu arada ABD havaalanlarının büyük bölümünde hava trafiği Cumartesi sabahı yeniden başladı. Başkent Washington'daki Reagan National Havaalanı ise hala kapalı. Bu alana inip-kalkan uçakların, Beyaz Saray, Kongre ve Savunma Bakanlığı gibi önemli binalara çok yakın uçmasının kaygı konusu olduğu bildiriliyor.

Ulaştırma Bakanı Norman Mineta, hava ulaşımının yeniden başlayacağını açıklarken yeni güvenlik önlemleri alındığını da bildirdi. Amerika'da bundan böyle yolcular bagajlarını havaalanı terminal binası dışında teslim edemeyecek, güvenlik kontrolü için havaalanına daha erken gitmeleri gerekecek. Yolcu olmayanlar, uğurlama ve karşılama amacıyla uçak kalkış ve varış kapılarına kadar gidemeyecek.

ABD Dışişleri Bakanlığı Amerikan vatandaşları için dünya çapında seyahat uyarısı yayınladı. Uyarıda bütün dış ülkelere seyahat eden Amerikalıların terörist saldırı tehlikesi karşı uyanık olmaları gerektiği belirtildi.

XS
SM
MD
LG