Erişilebilirlik

Başkan Bush: Bu savaş eylemidir - 2001-09-12


Terörist saldırılara karşı atılacak adımlara ilişkin açıklamaları giderek sertleşen Başkan Bush, “Bu saldırılar savaş eylemleridir!” dedi. Bütün Amerikan ulusunun alarmda olduğunu belirten Başkan Bush, “Bu savaşı düşmanın kazanmasına ve bizim özgürlüklerimizi kısıtlayarak yaşam tarzımızı değiştirmesine izin vermeyeceğiz,” dedi.

Başkan Bush Salı gecesi de Amerikan halkının üzüntüsünü ve kararlığını yansıtan bir konuşma yapmış ve şöyle demişti: "Bugün hayat tarzımız, özgürlüğümüz bir dizi kasıtlı ve kanlı terörist eylemle saldırıya uğradı. Amerika, bu korkakça eylemlerin sorumlularını ve onlara sığınak sağlayanları bulundukları yerde ele geçirecek ve cezalarını verecektir. Amerikan halkını korumak için gerekli bütün önlemleri aldık. Büyük ulusumumuzun kararalılığı sınavdan geçiyor. Ama kimsenin kuşkusu olmasın: Amerika bu sınavı da başarıyla atlatacaktır."

Başkan Bush, saldırılarla ilgili dördüncü açıklamasını ise Çarşamba sabahı Ulusal Güvenlik danışmanları ile görüştükten sonra yaptı ve saldırıları “savaş eylemleri” diye niteledi. Kongre’den acil harcamalar için ödenek istemeye karar verdiğini belirten Bush, “Ulusal güvenliğimizi korumak için gereken herşeyi yapacağız; fakat Amerikan halkı, bugüne kadar karşılaştıklarımızdan çok farklı bir düşmanla karşı karşıya olduğumuzu bilmelidir,” dedi. “Bu düşmanı yenmek için bütün kaynaklarımızı kullanacağız,” diyen Bush, şöyle devam etti: "Bütün istihbarat kaynaklarımızın ve güvenlikle görevli personelin sorumluların bulunması ve adalete teslimi edilmesi için talimat verdim."

Başkan Bush, Beyaz Saray'dan Salı gecesi yaptığı konuşmada sorumlu teröristlerle onları barındıranlar arasında bir ayrım yapılmayacağını söyledi. Terörist saldırılarda binlerce kişinin yaşamanın bir anda sona erdiğini söyleyen Bush, Amerika’nın kararlılığının sarsılmadığını, saldıların sorumlularını arama çalışmasının devam ettiğini bildirdi. Başkan, Amerika’nın, teröristler ve onlara barınma olanağı sağlayanlar arasında fark gözetmeyeceğini söyledi.

Saldırılarda ölen ve yaralananların sayısı henüz belli değil. Ancak bu sayının binlere ulaşmasından korkuluyor. Olaylar 11 Eylül Salı günü yerel saatle 8:48’de bir jet yolcu uçağının New York’un Manhattan kesiminde Dünya Ticaret Merkezi ikiz binalarından birine çarpmasıyla başladı. Önce olayın kaza olduğu yolunda tahminler yapıldı ancak yaklaşık 20 dakika sonra ikinci bir jet yolcu uçağının, ikiz binalardan ikincisine çarpması, terörist saldırı olasılığını gündeme getirdi. Kısa bir süre sonra da Washington’daki Amerika Savunma Bakanlığı binası – Pentagon’a da bir yolcu uçağının düşmesi olayların kaza değil terör eylemi olduğunu kesinleştirdi. Pentagon’da ölen ya da yaralananların sayısının 100’le 800 arasında olduğu sanılıyor.

Dünya Ticaret Merkezi’nin 110’ar katlı ikiz binaları saldırılardan bir süre sonra tamamen yıkıldı. İkiz binalar yakınında bulunan 47 katlı üçüncü bir bina da sonraki saatlerde çöktü. Bu sırada yüzlerce polis memuru ve itfaiye görevlisinin enkaz altında kaldığı bildiriliyor. Saldırılarda, kaçırılan dört yolcu uçağında bulunan, yolcu ve mürettebat olmak üzere, toplam 266 kişi de hayatlarını kaybetti.

XS
SM
MD
LG