Erişilebilirlik

Amerika'da dehşet günü - 2001-09-11


Amerika, tarihinin en büyük terör saldırısına hedef oldu; Başkan Bush, bugüne kadar gerçekleştirilen en kanlı ve en büyük kayba sebep olan saldırıların sorumlulularının bulunacağına söz verdi.

Washington'da, Amerika Savuma Bakanlığı'ndaki yangın şu anda söndürülmek üzere. Yetkililere göre, yaçırılan bir yolcu uçağı binaya çarptırılmak istendi; ancak binaya bitişik helikopter pistine düştü. Çevreye yayılan parçalar ve yakıt, beşgen-pentagon şeklindeki Bakanlık binasının en dış bölümünde yangına sebep oldu.

Savunma Bakanlığı binasına yapılan saldırıdan çok kısa bir süre önce ise New York’taki Dünya Ticaret Merkezi’nin iki gökdelenine yolcu uçakları çarptırıldı ve bir süre yanan binaların ikisi de çöktü. Akşam saatlerine doğru ikiz binalar yakınında bulunan 47 katlı bir bina daha çoktü. Bu binanın tamamen boşaltılmış olduğu bildirildi. Toplam 50 bin kişinin çalıştığı 110 katlı Dünya Ticaret Merkezi binaları 1972 yılında hizmete girmişti ve yıllarca dünyanın en yüksek binalarıydı.

United Havayolu şirketi, bugün kaçırılan iki uçağından birinin Pittsburg yakınlarında düşürüldüğünü açıkladı. Dünya Ticaret Merkezi binalarına çarpan uçakların ise American Airlines şirketine ait olduğu anlaşıldı. Kaçırılan ve üçü, teröristlerce önceden belirlenen hedeflere çarptırılan dört uçağın ikisi Boston'dan, biri başkent Washington yakınındaki Dulles havaalanından, biri de New York yakınındaki Newark havaalanından, batıdaki Los Angeles ve San Francisco'ya gitmek üzere havalanmıştı.

Ölü ve yaralı sayısının çok yüksek olmasından kaygı duyuluyor. New York belediye başkanı Rudolf Guliani, bu konuda tahminde bile bulunmak istemediğini söyledi.

Amerika’da bütün uçak seferleri durduruldu. Bu karardan birkaç saat sonra Kanada da havaalanlarını trafiğe kapattı. Büyük kentlere yapılan tren seferleri de iptal edild.

Amerika, ayrıca, Kanada ve Meksika sınırlarını da kapattı.

XS
SM
MD
LG