Erişilebilirlik

Federal daireler kapatıldı; Amerika alarmda - 2001-09-11


Amerikan hükumeti New York'ta Dünya Ticaret Merkezi gökdelenlerinin çökmesine ve Washington'da Savunma Bakanlğı binasının ağır hasar görmesine sebep olan saldırıların terör amacıyla yapıldığını açıkladı. Hükumet, Washington ve diğer kentlerdeki federal daireleri kapattı; çalışanlardan acıl durumlarda görevli olanlar dışında kalanların evlerine dönmesi istendi. Federal hükumet ayrıca bütün ülkede uçak seferlerini durdurdu ve havada bulunan uçaklara da en yakın alana inmeleri bildirildi. New York kentine giden yollardaki tuneller ve köprülerin de kapatıldığı bildiriliyor.

Başkan George Bush, Florida'da katıldığı eğitim konulu bir toplantıyı iptal ederek, başkente döndü. Başkan yaptığı kısa açıklamada, bu saldırıların karşılıksız kalmayacağını belirtti; ancak şimdi Amerika'nın birinci önceliği olayların devamını önlemeye ve olayların kurbanlarına yardımcı olmaya verdiğini söyledi.

Dünya liderlerinden Amerika'ya üzüntü ve başsağlı mesajları geliyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ABD'ye karşı gerçekleştirilen saldırıları şiddetle kınadığını belirterek, "Bugüne değin terörizmden büyük acılar çekmiş olan Türk halkının yakın dost ve müttefiki Amerika Birleşik Devletleri'nin bu büyük acısını paylaştığını, bu zor anında Amerikan halkının yanında olduğumuzu belirtmek isterim" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Sezer, Amerika'ya karşı terörist saldırılara ilişkin olarak ABD Başkanı George W. Bush'a bir mesaj gönderdi. Sezer'in mesajı şöyle:"Uluslararası terörizmin benzeri görülmemiş bir cüretkarlıkla Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı gerçekleştirdiği alçakça saldırıyı tarifsiz bir üzüntüyle öğrendim. Sözkonusu saldırıları şiddetle kınıyorum. Türk Ulusu ve şahsım adına Amerikan halkına en içten başsağlığı dileklerimi iletir, bugüne değin terörizmden büyük acılar çekmiş olan Türk halkının yakın dost ve müttefiki Amerika Birleşik Devletleri'nin bu büyük acısını paylaştığını, bu zor anında Amerikan halkının yanında olduğumuzu belirtmek isterim."

Diğer devlet ve hükumet başkanları da üzüntülerini bildiriyorlar. Filistinli lider Yaser Arafat ise mesajında Filistin halkının bu saldırılarla bir ilgisi olmadığını belirtti ve "bütün Filistin halkı adına Amerikan halkına başsağlığı dilerim" dedi.

Afganistan'da yönetimde bulunan Taleban hareketinin Birleşmiş Milletler'deki temsilcisi de ülkenin bu saldırıları kınadığını belirtti; Taleban'ın hiç bir üyesinin bu saldırıları onaylamadığını ve ilgisi bulunmadığını ifade etti.

Başbakan Ecevit, Başbakanlık Merkez Binası’nda gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin tarihinin en ağır facialarından biriyle karşı karşıya bulunduğunu söyledi. Ecevit, şöyle konuştu:

“ABD, bir büyük dünya devleti. Onun başına gelenler, bütün dünyayı etkileyebilir. Bu felaketten dostumuz ABD’nin bir an önce kurtulmasını, esenliğe ulaşmasını temenni ediyorum. Amerikalı dostlarımız acısını paylaşıyoruz. Bu felaketten ABD’nin kısa zamanda esenliğe kavuşmasını bekliyoruz. Bütün Amerikan halkına başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Henüz durum aydılanmadı. Borsada gereken önlemleri alacağız. Memleketimizde bulunan yabancılardan ricam paniğe kapılmadan sukünet içinde beklemeleri. Fiilen teyakkuz halinde bulunacağız.”

XS
SM
MD
LG