Erişilebilirlik

Amerikalılar Çok Uzun Saatler Çalışıyor - 2001-09-07


Uluslararası Çalışma Örgütü İLO’nun son raporuna göre, Amerikalılar sanayileşmiş ülkeler arasında çalışma saatleri en uzun olan kişiler. Bu açıdan Amerikalılar, çok uzun saatler çalışmalarıyla ünlü Japonlar’ı bile geride bıraktı. Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre, çalışma saatleri açısından birinci sırada Güney Kore var, onu Çek Cumhuriyeti izliyor. Güney Kore’yle Çek Cumhuriyeti, kalkınmakta olan ülkeler sıralamasında başta oldukları gibi, dünya sıralamasında da ilk iki sırayı paylaşıyor. Sanayileşmiş ülkeler arasında Amerika birinci sırada. Rapora göre 2000 yılında Amerikalılar yılda ortalama 1979 saat yani 49 buçuk hafta çalıştı. 1990 yılında bu rakam 1943 saatti. Güney Koreliler Amerikalılardan yılda 500 saat, Çekler’se 100 saat fazla çalışıyor. Uzmanlar daha çok serbest pazar ekonomisine geçiş yapan ülkelerde işçilerin çalışma saatlerinin uzadığını söylüyor. Bu araştırmaya göre, Amerikalılar haftalık çalışma saatlerinin uzunluğu açısından İngiltere, Kanada, Almanya, Fransa ve uzun saatler çalışmanın yaygınlığıyla tanınan Japonya’yı da geride bırakmış oldu. Dünya sıralamasında Güney Kore, Çek Cumhuriyeti ve Amerika’yı, Meksika, Avustralya, Japonya, Kanada, İngiltere, Brezilya ve Almanya izliyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü, Amerika’da çalışma saatlerinin artmasını kültürel nedenlerle de açıklamanın mümkün olduğunu belirtiyor. Amerikalılar çalışmayı olduğu kadar rahat yaşamayı da seviyor. Çoğunlukla yılda üç haftayı geçmeyen tatillerde seyahate para harcıyor. Otomobilinin markası, evinin büyüklüğü önem taşıyor. Bunları karşılayabilmek de daha uzun süreler çalışmayı gerektiriyor. Aile başına bir evi, iki otomobili ve çocukları olan Amerikalıların haftalık çalışma saatleri 60’a kadar çıkıyor. Çoğu haftada altı gün çalışıyor bir gün dinleniyor. 9-5 mesaisi yapan Amerikalılar yarım saatle 45 dakika arasında öğle tatili yapmak zorunda. Ayrıca genellikle evle iş arasındaki en kısa mesafenin yarım saat sürdüğünü düşünürseniz, bir çalışanın sabah evden çıkıp, akşam eve döndüğü zaman arasında geçen saatler de diğer ülkelerdekine oranla uzun oluyor.

Raporu hazırlayan ekibin başındaki Lawrence Jeff Johnson, 200’den fazla üzleden veri topladıklarını anlatıyor. Ekonomist Johnson, araşatırmanın yapıldığı dönemde Amerikan ekonomisinin güçlü olduğunu, gelirlerin yükseldiğini, enflasyon ve işsizliğin düşük, büyüme hızınınsa yüksek olduğunu hatırlatıyor. Bunlar sonucu etkileyen önemli faktörler. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün raporuna göre, Amerikan işgücünün verimliliği de öteki sanayileşmiş ülkelere oranla hızla artmaya devam ediyor. 1995-2000 yılları arasında Amerika’da çalışan kesimin verimlilik oranı yüzde 2.6'ya çıktı. 1990-95 döneminde bu oran binde sekizdi. Avrupa Birliği ülkelerindeyse işgücünün verimi 1995-2000 yılları arasında yüzde 1.2'ye düştü. Oysa 1990-95 arasında Avrupalı çalışanların verimlilik oranı yüzde 2.4'tü.

XS
SM
MD
LG