Erişilebilirlik

Amerika, Silah Satışlarında Birinci - 2001-08-21


Dünya’da, geçen yılki toplam silah satışlarının yarısını Amerika’nın yaptığı açıklandı. Kongre Araştırma Dairesi tarafından yayınlanan rapora göre, uluslararası silah satışları geçen yıl yüzde 7 artarak 37 milyar Dolara çıktı. Raporda, silahların yüzde 68’inin gelişmekte olan ülkelere satıldığı ve en çok silan satan ülkenin, 18 milyar 600 milyon Dolarla Amerika olduğu belirtiliyor. Rapora göre, en çok silah satan ülkeler listesinin ikinci sırasında 7 milyar 700 milyon Dolarla Rusya, üçüncü sırada da 4 milyar dolarlık satışla Fransa var. Önceki yıllarda olduğu gibi geçen yıl da silah satışlarının önemli bir bölümü Ortadoğu ülkelerine yapıldı.

Kongre Araştırma Dairesi'nin raporunda,toplam silah satışlarının, bir yıl öncesine kıyasla 3 milyar Dolar artarak 37 milyar Dolara ulaştığı kaydediliyor. 18 milyar 600 milyon Dolarlık satışla geçen yılki toplam silah ticaretinin yaklaşık yarısını yine Amerika yaptı.

Kongre Araştırma Dairesi tarafından yapılan incelemeye göre, Amerikan şirketleri, 1999 yılında ürettikleri silahların yarısını sanayi ülkelerine sattılar. 2000 yılındaysa, Amerika, silah satışlarının yarıdan fazlasını gelişmekte olan ülkelere yaptı. Raporda, Rusya’nın 7 milyar 700 milyon Dolarlık silah satışıyla ikinci, Fransa’nın 4 milyar 100 milyon Dolarla üçüncü, Almanya’nın 1 milyar 100 milyon Dolarla dördüncü, İngiltere’nin 600 milyon Dolarla beşinci, Çin’in 400 milyon Dolarla altıncı, İtalya’nın ise 100 milyon dolarla yedinci sırada bulunduğu belirtiliyor.

Kongre raporuna göre, geçen yıl en çok silah satın alan ülke Birleşik Arap Emirlikleri’ydi. Amerikan yapımı 60 adet F-16 avcı uçağı siparişi veren bu ülkenin silah faturası 14 milyar Dolara ulaşıyor. Birleşik Arap Emirlikleri’ni 7 buçuk milyar Dolarla Hindistan izliyor. Üçüncü sırada ise Güney Kore var.

Kongre Araştırma Dairesi, Kongre’ye bağlı partiler üstü bir kuruluş. Görevi çeşitli konularda Kongre adına araştırma yapmak. Daire tarafından hazırlanan birçok raporda olduğu gibi, silah ticareti raporunda verilen rakamların da dışpolitika/ulusal güvenlik tartışmasını alevlendirmesi bekleniyor. Silah kontrol ve insan hakları dernekleri Bush yönetimini ikiyüzlülükle suçluyor, barıştan söz ederken Amerika’nın silah satışlarını arttırmaya çalıştığını ileri sürüyorlar.

Raporda Kongreyi kaygılandıran başka veriler de var. Örneğin Rusya’nın İran’a silah satışlarını giderek artması. Raporda, Moskova hükümetinin 1997’yle 2000 yılları arasında İran’a 800 milyon dolar tutrında silah sattığı belirtiliyor. Raporda, ayrıca, Birleşmiş Milletler’in Irak’a uyguladığı yaptırımları kaldırması halinde, Rusya’nın bu ülkeye de çok miktarda silah satabileceği ileri sürülüyor.

XS
SM
MD
LG