Erişilebilirlik

Çay Sağlık Veriyor - 2001-08-18


Yeni bir araştırmaya göre, çay içmeyi seviyorsanız, sağlığınız için yararlı bir iş yapıyorsunuz demektir. Çay sizi kanserden koruyabilir. Bu durumda son yıllarda çayı bırakıp kahve tiryakiliği edinenlerin kararlarını bir kez daha gözden geçirmeleri gerekecek.

İngilizler’in çay alışkanlığını hepimiz biliriz. Beş çayı deyince de akla İngilizler’in bu tiryakiliği gelir. İngilizler sadece akşamüzerleri değil, sabahları da çaya düşkünler. Çay seven İngilizler son günlerde yeni araştırmanın sonuçlarını hatırlatıp “son gülen iyi güler” diyorlar. Edinburgh’daki Heriot-Watt Üniversitesi’yle Gıda Araştırma Enstitüsü’nün birlikte yaptıkları araştırma, çayın, genetik özellikleri belirleyen D-N-A’yı kontrol altında tuttuğunu gösteriyor. Bu da genlerin bozularak kanserli hücrelere dönüşmelerini önlüyor. Araştırmayı yürüten heyetin başındaki Biyokimyacı Michael Schweizer bunu şöyle açıklıyor: "Eğer DNA doğru bir şekilde kopyalanmazsa, yanlış ve bozuk DNA elde edersiniz bu da genlerin genel yapısında bir bozukluğa yolaçar. Bu bozukluklar da çeşitli kanserlere neden olur."

Araştırmacı Schweizer, yaptıkları testlerin DNA’nın bozulmasını önlemede çayın çok yararlı olduğunu gösterdiğini söylüyor. Uzman şöyle konuşuyor: "Çayın flavinoid denilen anti-oksidanlar açısından zengin olduğu öteden beri biliniyor. Bu madde de kanseri önleyici nitelik taşıyor. Kanser riskini azaltıyor." Araştırmacı Schweizer, çeşitli yiyecekler üzerinde çalıştıklarını ve sağlık açısından yararlarını değerlendirdiklerini söylüyor. Sonunda çayın en yararlı gıda olduğu ortaya çıkmış.

Almanya doğumlu olan Schweizer, eskiden her Alman gibi kahve tiryakisi olduğunu gizlemiyor. Schweizer, İngiltere’ye yerleştikten sonra çay içmeye başlamış ve kahveyi tümüyle bırakmış, şunları söylüyor: "İtiraf etmeliyim, İngiltere’ye geldikten sonra yaşam tarzımı değiştirdim, kahve yerine çay içmeye başladım. Bu araştırmadan sonra birçok kişinin çay alışkanlığına döneceğine kuşkum yok."

Uzman Schweizer gibi düşünenlerin sayısı hiç de az değil. Ulusal Çay Konseyi, bu araştırmadan önce İngilizler’in çoğunun günde ortalama üç buçuk fincan çay içtiğini tahmin ediyor. Şimdi kanser önleyici özelliğinin ortaya çıkmasıyla çay tiryakilerinin sayısında daha da artış olması bekleniyor. Türkiye de çay tüketiminin yüksek olduğu ülkelerin başında geliyor. Hem sabah kahvaltısında hem de akşam yemeklerinden sonra çay içme alışkanlığı olanların sayısı oldukça fazla. Bu araştırmanın çay seven dinleyicilerimizin ilgisini çekeceğini umuyoruz.

XS
SM
MD
LG