Erişilebilirlik

İsrail ordusu kaygılı - 2001-08-16


İsrail ordusunun, Filistinlilerle çatışmanın 2006 yılına kadar süreceği ve bir bölgesel savaşa dönüşebileceği görüşünde olduğu bildirildi. Haaretz gazetesinde yayınlanan 5 yıllık staretejik değerlendirme raporuna göre, en iyimser tahminle İsrail, Filistinlilerle şiddeti azaltmak için geçici bir anlaşma sağlayabilir ancak bunun da ama bunun da gerçekleşme şansı çok zayıf. Raporda, Filistinlilerle çarpışmaların tırmanması ya da Lübnan sınırında Hizbullah gerillaları ve Suriye ile çatışmaya girilmesi sonucu bir bölgesel savaş çıkabileceği belirtiliyor.

İsrail ordusu, Filistin Özerk yönetiminin çökmeyeceği tahmininde de bulunuyor. Rapora göre Yaser Arafat yönetimi elinde tutmaya devam edecek ancak radikal Filistinli grupların güçlenmesi nedeniyle kararları uygulama yeteneği zayıflayacak. İsrail Savunma Bakanı Binyamin Ben El Eliezer, bir bölgesel savaş çıkacağına inanmamakla birlikte Filistinlilerle çatışmanın yakın gelecekte çözülebilecek bir sorun olmadığını kabul ediyor.

Ben-Eliezer, Batı Şeria’daki Beyt Cela kasabasının eteklerinde İsrail tank ve askerlerinin yığınak yapmasının, Filistinlilerin yakındaki Gilo adlı Yahudi yerleşim merkezine ateşaçmasını önlemeyi amaçladığını söyledi ve şöyle dedi: "İsrail Gilo’ya ateş açılmasını kabul edemez. Şu anda Arafat’ın, ateş açılmayacağı yolunda verdiği sözü tutup tutmayacağını görmek için bekliyoruz. Sözünü tuttuğu sürece İsrail ordusu harekete geçmeyecektir. Bizim oradaki askeri varlığımız sadece güvenliği sağlamak içindir. Herkes, orada bir çizgi çektiğimizi ve bunun geçilmeyeceğini bilmelidir." İsrail Savunma bakanı, geçen hafta Beyt Cela kasabasına yönelik askeri harekatı Filistin yönetiminden güvence alması üzerine iptal ettirdiği yolundaki haberleri de doğruladı. İsrail, 1967 savaşında ele geçirdiği tartışmalı bölgede inşa edilmiş olmasına rağmen Gilo’yu, Kudüs’ün bir mahallesi olarak görüyor. Savunma Bakanı Ben-Eliezer, İsrail’in Filistin yönetimine bıraktığı toprakları geri alma niyeti olmadığını ancak Kudüs çevresinde silahlı saldırılara göz yummayacağını da söyledi.

XS
SM
MD
LG