Erişilebilirlik

Hükümetin IMF'e gönderdiği 31 Temmuz tarihli mektuptan ana başlıklar - 2001-08-04


IMF, Yürütme Kurulu’nun dünkü toplantısından önce Türk hükümeti tarafından gönderilen 31 Temmuz tarihli mektubun metnini de açıkladı. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş ve Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti’nin imzalarını taşıyan mektupta ekonomik programın kararlılıkla uygulanmakta ve önceden belirlenen hedeflere ulaşılmakta olduğu belirtiliyor.

Teknik ayrıntılara geniş yer verilen mektupta Türkiye’ye, Uluslararası Para Fonu tarafından 2002 sonuna kadar sağlanacak toplam 19 milyar ve Dünya Bankasının 2003 yılı sonuna kadar vereceği toplam 6 milyar 300 milyon Dolarlık kredilerin, yeterli resmi finansman desteğinin sağlanacağı yolunda güvence oluşturduğu kaydediliyor. Derviş ve Serdengeçti, hükümetin, ekonomik programın uygulanması ve IMF’le haberleşmeleri kamu oyuna açıklıkla duyurmaya başladığını vurguluyor.

Mektupta hükümetin, ekonomik krizin sosyal etkilerini hafifletmek için aldığı, asgari ücreti ve memur ve işçi aylıklarını arttırmak gibi önlemlerin yolaçacağı ek harcamaların kısmen, Dünya Bankası’nın vermesi beklenen Sosyal Rizikoyu Azaltma Projesi çerçevesinde vermesi beklenen krediyle karşılanacağı belirtiliyor. Derviş ve Serdengeçti, hükümetin sosyal patlamayı önlemek için Dünya Bankası desteğiyle işsizlik sigortası, çocukların korunması, işini kaybedenlere yeniden iş bulmaları için destek ve nakit yardım, sağlık, eğitim ve sosyal yardım harcamalarının azalmadan devam etmesi ve tarım kesiminde çiftçilere doğrudan gelir yardımı gibi önlemler üzerinde çalıştığını kaydediyorlar.

IMF Başkanı Horst Köhler'e gönderilen mektupta, Türkiye’de vergi sisteminde reform amacıyla Dünya Bankası’yla işbirliği yapıldığı belirtiliyor. Bankacılık sisteminde reform alanında yapılan yeniliklerin ayrıntılı olarak anlatıldığı mektupta Halk Bankası ve Ziraat Bankası’nın birleştirilmesinde, şube kapatma ve personelde kesinti uygulamasının 18 ay içinde tamamlanacağı kaydediliyor.

XS
SM
MD
LG