Erişilebilirlik

Amerikalının gözünde zenginliğin ölçüsü... - 2001-08-04


Amerikan halkı arasında zenginliğin ölçüsü nedir? Günlük hayatta aşırı zenginlik belirtilerinin pek fazla görülmediği Amerika'da birçok kişinin, "hali vakti yerinde" olanlarla tam anlamıyla zengin olanları ayırdedemediği belirtiliyor. Yeni bir araştırmaya göre, Amerikalılar, toplumdaki zenginlerin sayısını büyütme, durumu iyi olanların sayısını ise küçültme eğiliminde. Amerika Tüketiciler Federasyonu, bu araştırmayı yaparken, mal varlığı yüz bin doların üzerinde olan aileleri "hali-vakti yerinde" olanlar diye kabul etmiş. Araştırmaya göre, bugün ülkede, aile reisi 45 yaşın üzerinde olan ailelerin yarıdan fazlası, bu gruba giriyor. Oysa araştırmada görüşü sorulanlar, toplumun sadece üçte birini, "hali-vakti yerinde" diye görüyorlar.

Ohio Üniversitesi Profesörlerinden Catherine Montralto araştırmanın sonuçlarını değerlendirirken, aileler, mal varlıklarına göre değil de yıllık gelirlerine göre değerlendirildiği zaman sonuçların daha da şaşırtıcı olduğunu söylüyor ve "Gelirleri arttıkça, ailelerin daha çok tasarruf ettiğini biliyoruz. Ancak yıllık geliri 10 binle 25 bin dolar arasında değişen düşük ve orta gelirli ailelerin bile, değeri yüz bin doları aşan mal varlığına sahip olabildiğini gördük," diyor. Tüketici Federasyonu Başkanı Stephen Brobeck, durumu iyi olan ailelerin çoğu için, sahip oldukları maddi varlığın kaynağının, borsa, özel iş sahipliği ya da mirastan gelir elde etmek değil, özellikle ailelerin sahip oldukları konutun değerinin yükselmesi ve emeklilik için yaptıkları tasarruflar olduğunu söylüyor. Amerikalıların üçte ikisi, oturduğu konutun kiracısı değil sahibi. Bu, evlerin 30 yıl borçla satın alınabilmesinden ileri geliyor. Yüzde 6-7 faizle uzun vadeli konut kredisi veren pek çok mali kuruluş var. Brobeck, varlıklı sayılabileceklerin sayısının tahminlerin çok üzerinde, gerçek zenginlerin sayısının ise sanılanın altında olduğunu söylüyor. Yaptıkları araştırmaya göre Amerika'da ailelerin sadece yüzde 4'ünün, bir milyon Dolar ve üzerinde net varlık sahibi olduğunu belirten Brobeck şöyle diyor: "Fakat halk, zenginlerin oranını nüfusun yüzde 15’i civarında tahmin ediyor. Bu yanılgıya medyanın yol açtığını tahmin ediyorum. Basın sık sık, eğlence sektöründeki isimlerin, ya da sporcuların ne kadar para kazandığını verince, halk bu tür paraları kazananların çok büyük bir kitle olduğunu düşünüyor. "

Tüketici Federasyonu Başkanı Stephen Brobeck çok zenginlerin nüfus içindeki oranını olduğundan fazla tahmin edenleri başında gençler, yoksullar ve azınlık grubu mensuplarının geldiğini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG