Erişilebilirlik

Harlem Bill Clinton'a Kucak Açtı - 2001-07-31


Eski Başkan Bill Clinton’a ne oldu, sorusunu Amerikalılar birkaç aydır soruyordu. Kameraları seven, özel yaşamıyla sık sık manşetlere çıkan, iki dönemlik başarılı başkanlığın son gününde çıkarttığı af yüzünden büyük eleştirilere uğrayan Bill Clinton’dan bir süredir hiç ses çıkmaması yadırganıyordu. Oysa muhalif basın, başkanlıktan ayrıldıktan sonra bile Clinton’un siyaset sahnesinden ayrılmayacağı tahmininde bulunmuştu. Ve nihayet Bill Clinton, New York’un Harlem semtinde tuttuğu özel bürosunun açılışı dolayısıyla, Amerikan basınına gürültülü bir şekilde yansıyan törenle ortaya çıktı. Siyah Amerikan kültürünün merkezi sayılan Harlem’de Clinton'u sandık başında her zaman destekleyen siyahlar, kendisine yeniden kucak açtı.

Harlem’li liderler ve sade vatandaşlar, 125’inci caddeye yerleşen yeni komşularını büyük bir coşkuyla karşıladı. Büronun çevresindeki sokaklar, tıpki bir seçim kampanyasındaki gibi mavi kırmızı beyaz süsler ve bayraklarla donatılmıştı. Çevre sokaklar müzik ve eğlenceyle bir bayram havasına dönüşürken, yemek ve içecekler de bölge esnafı ve dükkan sahipleri tarafından bedava dağıtılıyordu. Clinton Harlem’de kendisini evinde hissettiğini söyledi ve bu semtin sakinlerinden biri olmasının, Harlem’in tarihi Apollo Tiyatrosu’nda saksafon çalma imkanını, kendisine nihayet vermesini diledi. "Genç bir müzisyen olduğum günlerde günün birinde Louis Armstrong, Ella Fitzgerald ve Duke Ellington gibi olmayı düşlerdim. Apollo tiyatrosunda çalamadım ama Sylvia’nın lokantasında yemek yedim. Daha ölmediğime göre belli Apollo'da da çalarım."

Clinton daha önce New York'un pahalı kesimi olan Manhattan'da büro açacaktı. Ancak basın, masrafları federal devlet bütçesinden çıkan bu büronun çok pahalı olduğu yolunda yoğun eleştiri kampanyası açınca Clinton, bundan vazgeçti.Clinton'ın siyasi yaşamı boyunca, Harlem'i temsil eden ya da buradan çıkmış siyah liderlerle yakın ilişkileri oldu. Siyah Amerikalılar, Clinton'ı gerek Başkanlığı döneminde gerekse daha önceki siyasi yaşamında her zaman kuvvetle desteklediler. Clinton da Harlem'de konuşurken bu desteğe olan şükran duygusunu dile getirdi:"En kötü günümde de en iyi günümde de benim yanımdaydınız. Şunu bilin ki, ben de burada, Harlem'de iyi günde de kötü günde de sizlere iyi bir komşu olacağım…"

Clinton'ın Harlem'e gelmesinden şikayetçi olanlar da yok değil… Bazıları, bunun, Harlem'de hızlı gelişmeye yolaçıp, hayat pahalılığına ve kiralarda artışa sebep olmasından korkuyor.Clinton konuşmasında bu kaygılara da değindi:"Burada yapacağım başlıca iş, kendi mahallemizde, ülkemizde ve bütün dünyada ekonomik fırsat eşitliğini savunmak, AIDS'e karşı yeni bir mücadele bilinci yaratmaya çalışmak, cehaletle mücadele etmek ve burada gördüğümüz çeşitliliği, farklılığı bütün insanların yararı için savunmak olacak…"

Eski Başkan Clinton'ın, Harlem'deki bir binanın 14'üncü katında yeralan bürosu, New York'un ünlü Central Parkına bakıyor. Eşi Hillary Clinton, New York eyaletinin iki senatöründen biri... Bill Clinton da artık bir New Yorklu olarak kabul edilmiş görünüyor. Eski Başkana, New York'un tiyatrolarına giderken, ya da başka nedenlerle kentte sık sık rastlamak mümkün olacak.

XS
SM
MD
LG