Erişilebilirlik

Irak'la İkinci Sınır Kapısı Açılıyor - 2001-07-24


Irak Petrol Bakanı Amir Raşit Muhammed el-Ubeydi, Ankara’da. Türk-Irak ekonomik işbirliği komisyonu toplantısına katılan Ubeydi, Başbakan Bülent Ecevit tarafından da kabul edildi.

Iraklı bakanın görüşmelerinde sınır ticareti, serbest bölgeler, kara ve demiryolu ulaşımı, sanayi, tarım ve sağlık konularında işbirliği ele alındı. Bakan, Birleşmiş Milletler ambargosunun hafifletilmesini öngören akıllı yaptırımları kabul etmeyeceklerini, yaptırımların tümüyle kaldırılmasını istediklerini tekrarladı. Raşit, Türkiye’yle Irak arasında ikinci bir sınır kapısı açılmasını kararlaştırdıklarını bildirdi. Devlet Bakanı Edip Safter Gaydalı da Türkiye’yle Irak arasındaki ticaret hacminin Körfez Savaşından önceki düzeyine çıkarılması gerektiğini belirtti. Irak, Körfez Savaşından önce 2 buçuk milyar dolarlık ticaret hacmiyle Türkiye’nin en büyük dört ticaret ortağından biriydi.

Bağdat hükümeti, petrol karşılığı yiyecek programı çerçevesinde yapacağı petrol satışlarında Türkiye, Suriye, Ürdün ve Rusya’ya öncelik vereceğini açıklamıştı. Irak ham petrolünün büyük bölümü Ceyhan limanına sevkediliyor.

XS
SM
MD
LG