Erişilebilirlik

Olaylı Cenova Sekizler Zirvesi sona erdi - 2001-07-22


Dünyanın en zengin 7 sanayi ülkesi ile Rusya liderleri, küresel ısınmayı önleme konusunda bir anlaşmaya varamadan, Cenova’daki zirve görüşmelerini tamamladılar.

Kapanış bildirisinde, liderler, sera etkisi adı verilen küresel ısınmayla mücadele amacına bağlı olduklarını tekrarladılar. Ancak liderler bu amaçla Kyoto’da imzalanan sözleşme konusunda aralarında görüş ayrılıkları olduğunu belirttiler. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi tarafından okunan bildiriye göre Sekizler ayrıca, küresel ticaret görüşmelerinin sürdrürülmesine devam edeceklerini; küreselleşmeden bütün ulusların ve özellikle yoksul ülkelerin kazançlı çıkmasını sağlamaya çalışacaklarını kaydettiler.

Zirve sırasında Başkan Bush'la Rusya lideri Vladimir Putin arasında bir ikili görüşme yapıldı. Bush ve Putin, füzelere karşı savunma ve nükleer silah yığınağını azaltma konusundaki görüşmeleri birarada yapmaya karar verdiler.

Başkan Bush, saldırı silahları ile savunma amaçlı silahlar konusunda bir uzlaşmaya varacaklarına inandığını söyledi. Putin ile görüşmelerinin iyimser ve çok olumlu geçtiğini belirten Başkan Bush, Amerikalı ve Rus bakanların yakında görüşmelere başlayacaklarını bildirdi.

Cenova zirvesinin tamamlanması üzerine Roma’ya geçen Başkan Bush, yarın Vatikan’da Papa İkinci John Paul’u ziyaret edecek.

Gelecek yılki G-8 zirvesinin Kanada'nın Kayalık Dağlar bölgesindeki küçük bir tatil kasabasında yapılmasına karar verildi. Liderler, protesto gösterilerinden uzakta toplanabilmek için bu kararı aldılar. Kanada'nın Alberta Eyaletindeki Kananaskis tatil kasabasında toplam oda sayısı 350 olan iki otel bulunuyor. Kanada Başbakanı Jean Chretien bundan daha büyük bir katılım olduğu takdirde bazı kişilerin uyku tulumlarını getirmeleri gerekeceğini söyledi. Kanada makamları bu kararla, Cenova zirvesinde çıkan kanlı olayların bir kez daha yaşamak zorunda kalmayacaklarını umudediyorlar.

Yine ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Kanada, Japonya ve Rusya liderlerinin katılacağı 2002 Sekizler Zirvesinde özellikle Afrika kıtasında yoksulluk ve dünyada eğitim olanaklarının genişletilmesi konuları üzerinde durulması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG