Erişilebilirlik

Fazilet'in kapatılmasına Avrupa'dan tepkiler - 2001-06-25


Alman hükümeti ve Avrupa Birliği, Fazilet Partisi'nin Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılmasından kaygı duyduklarını belirtti.

Türkiye'yi ziyaret etmekte olan Almanya Adalet Bakanı Herta Daubler-Gmelin, Ankara'da gazetecilere, kararı "tatsız bir sürpriz" diye niteledi. Alman Bakan, Türkiye'de yapılmakta olan Anayasal reformların ise bir umut kaynağı olduğunu ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girişi konusunda karar verilirken gözönünde tutulacağını söyledi.

Bu arada Avrupa Birliği yetkilileri, Fazilet Partisi'ni kapatma kararının, Türkiye'nin, demokratik ülke niteliğine gölge düşürdüğünü belirttiler.

Bu konuda Brüksel'den, muhabirimiz Nusret Özgül'ün verdiği haber şöyle:

"Tahmin edildiği gibi Avrupa Birliği’nden kapatma kararıyla ilgili olarak sert bir tepki değil, üzüntü ve endişe beyanı ile Türkiye’nin aday bir ülke olarak üzerine düşenleri vakit geçirmeden yerine getirmesi istenilen bir açıklama geldi. Yarın sabah Türk meslekdaşları İsmail Cem ile yapacakları ortaklık konseyi toplantısı arifesinde Lüksemburg’da toplanan Avrupa Birliği dışişleri bakanları Türkiye ile ilişkileri ve bu çerçevede Anayasa Mahkemesi’nin Fazilet Partisi ile ilgili kararını da değerlendirdiler. İsveç dönem başkanlığı Avrupa Birliği adına yaptığı açıklamada Anayasa Mahkemesi’nin Fazilet Partisini kapatma, mallarına el koyma, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki üyelerinden bazılarını siyasetten men etme kararını endişeyle not ettiklerini bildirdi. Açıklamada bu kararın Avrupa Birliği’ne aday bir ülke olan Türkiye’deki çoğulcu demokrasi ve düşünce özgürlüğü üzerinde yansımalar yapacağına dikkat çekildi. Avrupa Birliği bu kapatma kararının, Katılım Ortaklığı Belgesi’nde belirlenen öncelikler bağlamında Türkiye’nin yapmak mecburiyetinde olduğu siyasi reformların bir an önce hızlandırılması gerektiğini de gösterdiğine dikkat çekti. Avrupa Birliği’nin açıklamasında üyeliğe giden sürecin ancak Kopenhag siyasi kriterlerine tam uyum halinde noktalanabileceğini de hatırlattı. Yarın Lüksemburg’da yapılacak Ortaklık Konseyi de yine Fazilet Partisi’nin kapatılması kararıyla gölgelenecek. Türkiye bu toplantıdan üyeliğe giden süreçte daha hızlı adımlar atılmasına dair siyasi bir mesaj verilmesini istiyordu. Bu çerçevede Türk mevzuatının Avrupa Birliği’ne uyumu açısından tarama sürecinin resmen başlatılmasına dair bir karar alınmasını bekliyordu. Zira bu tarama süreci üyelik müzakerelerine giden yolu somutlaştırma anlamına geliyor. Avrupa Birliği’nin beklentileri ise belli. Türkiye’nin anayasal ve yasal reformları öncelikle yapması gerekiyor. İşte şimdi yarın ki toplantıdan nasıl bir politik mesaj verileceği merak konusu oluyor. Tarafların Helsinki zirvesinden bu yana yapılanları tekrarlamakla yetinmeleri ve karşılıklı beklentilerini yeniden beyan etmeleri, yerinde sayma anlamına gelecek ve adaylık sürecinde ilişkilere yeni bir ivme katmamış olacak."

XS
SM
MD
LG