Erişilebilirlik

AB Yunanistan'ın Borç Krizini Görüşecek


AB Yunanistan'ın Borç Krizini Görüşecek
AB Yunanistan'ın Borç Krizini Görüşecek
<!-- IMAGE -->

Avrupa Birliği liderleri, Yunanistan'daki ekonomik krizi ve bunun Euro bölgesine etkilerini görüşmek üzere, Brüksel'de bir araya geliyor. Ancak Almanya, Yunanistan’a yardım etmekte isteksiz.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ekonomik krizin vurduğu Yunanistan’a yardıma ilke olarak en çok karşı çıkan bir pozisyonda ve bu konudaki tavrıyla AB’nin, özellikle de Euro Bölgesi’ne üye ülkelerin tepkilerini üzerine çekiyor.

Yunanistan'ın cesur kararlarla, gerekli önlemleri aldığını ve dışarıdan mali desteğe ihtiyacı olmadığı tezini savunan Merkel, ülkenin gerektiğinde borç yükünün altından kalkmak için Uluslararası Para Fonu’ndan yardım isteyebileceğini belirtiyor.

Şimdiye dek Yunanistan’a yardım edilmesini isteyen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’i Brüksel’deki zirve öncesinde ikna ederek kendi safına çekmeyi hedeflediği dikkati çeken Merkel, Euro bölgesinin daha istikrarlı bir hale getirilmesi amacıyla, kamu borcu ve bütçe açığı olan ülkeleri kontrol etmek için daha sert yaptırımlar uygulanmasını da öneriyor.

Uzmanların yorumlamakta zorluk çektikleri nokta, Almanya’nın kendi bütçe açığınının AB’nin öngördüğü sınırın üstünde olması. Almanya’nın 2010 beklentisi yüzde 5.5’lik bir bütçe açığı. Ekonomistler Merkel’in uzun vadeli düşündüğünü ve Yunanistan’a yardımı red ederek ve Uluslararası Para Fonu’nu devreye sokarak, ileride İspanya, Portekiz ve İtalya gibi ülkelerin benzer sorunlarla karşı karşıya kalması durumunda da geçerli olacak bir çözüm aradığını savunuyorlar.

Erlangen Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nden Profesör Şefik Alp Bahadır, Merkel’in Almanya’daki kamuoyunun tepkilerini ve Mayıs ayında yapılacak eyalet seçimlerini de hesaba katarak, Yunanistan’a yardım konusundaki tavrını belirlediğini görüşünde. Almanların yüzde 70’i Yunanistan’a yardım edilmesine karşı.

Bu arada Yunanistan'ın ekonomik krizi Alman bankaları doğrudan ilgilendiriyor. Bankalar Yunanistan’dan yaklaşık 43 milyar dolar kadar alacaklı. Çok sayıda ekonomist, Merkel’in politikaları ile Alman bankalarının ciddi bir kayba uğrama rizikosunu göze alırken, Euro bölgesinin istikrar ve dengelerini de sabote ettiğini söylerken, Profesör Bahadır Merkel’in Almanya'nın çıkarları doğrultusunda Euro’nun değer yitirmesinde avantaj gördüğünü öne sürüyor.

Merkel’in Brüksel’deki zirvede diğer AB ve Euro bölgesi ülkeler ile uzlaşma konusunda alacağı tavır merakla beklenirken, Almanya ile Yunanistan arasındaki kutuplaşmanın ve siyasi gerilimin önümüzdeki haftalarda süreceği tahmin ediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG