Erişilebilirlik

Amerika'da Üniversite Öğrencileri Çevreci


Amerika'da Üniversite Öğrencileri Çevreci
Amerika'da Üniversite Öğrencileri Çevreci

<!-- IMAGE -->

Amerika’da üniversite öğrencileri, organik tarımdan temiz enerjiye, yeşil hareketin birçok alanında çok aktif. Ancak Ulusal Yaban Hayatı Federasyonu’nun yaptığı araştırmaya göre üniversiteler, öğrencilerin ilgisine yeterince karşılık veremiyor.

Sophia Maravell, okul tatillerinde Maryland eyaletinin Adamstown kasabasında organik tarım yapan babası Nick’eyardım ediyor. Bu yıl mısır ve soya ekilen çiftlikte tavuk ve büyük baş hayvan da yetiştiriliyor. Üniversitedeki organik gıda hareketinde çok aktif olan Sophia şunları söylüyor:

“Colorado’da okuyorum, üniversitede gençler büyük bir çevre koruma hareketi başlattı. Öğrenciler, organik tarıma yöneliyor.”

Organik hareketin, yaşamın sürdürülebilmesi için şart olduğunu belirten Sophia, üniversitenin bahçesinde yetişen organik ürünlerin yemekhaneye satıldığını söylüyor:

“Çevre konusunda yaşlılardan daha ileri görüşlü olduğumuzu düşünüyorum. Bu, küresel bir hareket.”

Avrupa ve Hindistan’daki organik çiftlikleri gezen Sophia, okuduğu üniversitede, bu konuda almak istedikleri dersler olmamasından şikayetçi. Sophia şunları söylüyor:

“Üniversitede, organik tarım konulu dersler yok. Biz de uygulamaya geçerek bilgi sahibi olmak istedik. Oturup organik tarım konulu kitaplar okumak yerine harekete geçtik.”

Kampüslerde Çevreci Akım Güçleniyor

Sophia, bu konuda yalnız değil. Ulusal Yaban Hayatı Federasyonu’nun yaptığı araştırmaya göre üniversiteler, öğrencilerin sürdürülebilir enerji kaynakları ya da organik tarıma duydukları ilgiye karşılık veremiyor. Araştırmayı Federasyon yetkililerinden Julian Keniry yönetti. Keniry şunları söylüyor:

“Kampüste çevreci uygulamalara geçilmesi konusuna ilgi giderek artıyor. Ancak okullar, çevreyle ilgili konuları ders programlarına katma konusunda çok istekli görünmüyor.”

Araştırma, “E Nesli: Sürdürülebilir Yaşam ve Temiz Enerjide Lider Öğrenciler” adını taşıyor.

“E,” harfi, “ekoloji”yi, sürdürülebilir ekonomi ve sosyal eşitliği temsil ediyor.

Araştırma kapsamında 160 üniversite kampüsü incelenmiş.

Araştırma 20 yıldır ilk kez öğrencilerin bir konuya bu kadar ilgi gösterdiği, duyarlı olduğu ve yaratıcı davrandığı ortaya koyuyor. Bu hareket, 60 ve 70’li yıllardaki medeni haklar ve barış hareketlerini hatırlatıyor.

Çevreci Öğrenciler Her Yıl Washington’da Yarışıyor

Ülkenin dört bir yanından gelen öğrenciler, her yıl temiz enerji konusunda geliştirdikleri projeleri Washington’da sergiliyor.

Sergi sırasında sunulan projeler arasında Solar Decathlon adlı bir yarışma yapılıyor.Geçen yılki yarışmada öğrenciler kendi inşa ettikleri ve güneş enerjisi kullanılan konutları tanıttı.Julian Keniry anlatıyor:

“Öğrenciler, daha önce görülmemiş bir şekilde liderlik yapıyor. Önlerine çıkan engelleri aşmak için örgütleniyorlar. Buldukları yöntemler, başka sorunların giderilmesi için de uygulanabilir.”

Keniry, öğrencilerin toplantılar düzenlediklerini, yerel yönetmelikleri değiştirmek için baskı yaptıklarını ve okullarında organik gıda satılmasını teşvik ettiklerini söylüyor. Keniry’ye göre gençlik hareketi siyasi boyut da taşıyor ve öğrenciler, seçimlerde siyasetçilere çevre sicillerine göre oy veriyor.

XS
SM
MD
LG