Erişilebilirlik

Yolsuzlukla Suçlanan Daimler Tazminat Ödeyecek


Yolsuzlukla Suçlanan Daimler Tazminat Ödeyecek
Yolsuzlukla Suçlanan Daimler Tazminat Ödeyecek

<!-- IMAGE -->

Alman otomobil şirketi Daimler, 22 yabancı ülkede, hükümet yetkililerine rüşvet verdiği iddialarına karşı 185 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

Mercedes araçlarının da üreticisi olan Daimler rüşvet vererek, Amerikan şirketlerinin dış ülkelerde yolsuzluk yapmalarını yasaklayan Amerikan yasalarını ihlal etmekle suçlandı.

Mahkeme kayıtları, Daimler’in, 1998 ve 2008 yılları arasında rüşvet verdiğine işaret ediyor. Amerikan yasası, Alman Daimler şirketine, Amerikan otomobil şirketi Chrysler’in sahibi olduğu için uygulanıyor. Daimler Chrysler’ı 2007 yılında satmıştı.

Şirket, Türkmenistan’da bir yetkiliye 300 bin dolar değerinde zırhlı araç hediye etmek ve Irak’ta araba satışlarını garanti altına almak için hükümet yetkililerine komisyon ödemekle suçlanıyordu.

Amerika Adalet Bakanlığı, Daimler’i, komplo kurmak ve ülke dışında yolsuzluk yapılmasını önlemeyi öngören yasayı ihlal etmekle suçladı. Yasa yabancı yetkililere rüşvet verilmesini yasaklıyor. Daimler, yabancı yetkililere verdiği rüşveti Amerikan banka hesapları ve paravan şirketleri aracılığıyla aktarmakla suçlanıyor.

Daimler sözcüsü şirketin resmi açıklama yapmak için 1 Nisan’daki mahkeme gününü bekleyeceğini belirtti.

Adalet Bakanlığı yetkilileri ise yorum yapmadı.

XS
SM
MD
LG