Erişilebilirlik

Türkiye'ye Sığınma Başvuruları Azaldı


France's President Francois Hollande (C), Prime Minister Jean-Marc Ayrault (2ndR) and Junior Minister for Veterans Kader Arif (2dnL), walk on the Champs-Elysees avenue during the annual Bastille Day military parade in Paris, on July 14, 2012
France's President Francois Hollande (C), Prime Minister Jean-Marc Ayrault (2ndR) and Junior Minister for Veterans Kader Arif (2dnL), walk on the Champs-Elysees avenue during the annual Bastille Day military parade in Paris, on July 14, 2012

<!-- IMAGE -->

Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi, yeni istatistiklerin sığınma talebinde bulunan mültecilerin zengin ülkeleri tercih etmediğini ortaya koyduğunu açıkladı. Daire’ye göre, 44 gelişmiş ülkeden alınan veriler, 2009 yılında bu ülkelere başvuruda bulunanların sayısının 377 bin olduğunu gösteriyor. BM raporunda Türkiye’ye yapılan sığınma başvurularında büyük düşüş olduğuna da dikkat çekiliyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi’ne göre gelişmiş ülkelere sığınma başvurusunda bulunanların sayısı son iki yılda fazla değişiklik göstermedi, ancak mültecilerin tercih ettiği ülkeler değişti.

Daire’nin raporuna göre en fazla mülteci başvurusu 26 bin 800 ile Afganistan’dan yapıldı. Bu rakam 2008 yılından bu yana yüzde 45’lik artışa işaret ediyor.

Iraklılar ise en fazla sığınma başvurunda bulunanlar listesinde ikinci sırada ancak sığınma başvurusunda bulunan Iraklılar’ın sayısı 24 bine düştü. Listede üçüncü sırada 22 bin 600 ile Somaliler bulunuyor.

En çok sığınma başvurusunda bulunanlar arasında Ruslar, Çinliler, Sırplar ve Nijeryalılar var.

Mülteciler Dairesi Sözcüsü Melissa Fleming sığınmacıların Avrupa ve diğer zengin ülkelere akın ettiği iddialarının asılsız olduğunu söyledi.

Fleming’e göre sığınma başvurusunda bulunanların sayısı son iki yıl içinde değişmedi. Bu sayılar gelişmiş ülkelerde artış göstermedi ancak son zamanlarda sığınmacıların büyük bölümü gelişmekte olan ülkelere gitmeyi tercih ediyor.

Fleming Afganistan’ı örnek gösteriyor ve şunları söylüyor:

“Pakistan’da 1 milyon 700 bin kayıtlı Afgan mülteci var. İran’daki Afgan mültecilerin sayısı 1 milyon. Gelişmiş ülkelere başvuran Afgan mültecilerin sayısı sadece 26 bin 800. Dolayısıyla zengin ülkelere mülteci akını olduğu kanısı yanlış.

Raporda bölgesel dengesizliğe de değiniliyor. 19 ülkede sığınma başvurusunda bulunanların sayısında artış kaydedilirken 25 diğer ülkede başvuru sayısında düşüş gözleniyor. Kuzey Avrupa ülkelerine başvuru yapanların sayısında yüzde 13 artış var. Bu ülkelere başvuranların toplam sayısı 51 bin.

Almanya’ya başvuranların sayısında ise yüzde 25’lik artış görülüyor. 2009 yılında Almanya’ya başvuranların toplam sayısı 27 bin.

Güney Avrupa ülkelerine başvuranların sayısındaysa yüzde 33’lük bir düşüş yaşandığı kaydediliyor. Başvuru sayısının önemli ölçüde azaldığı ülkeler arasında İtalya, Türkiye ve Yunanistan var. Türkiye’ye sığınma başvurusunda bulunanlar 2008 yılında toplam 12 bin 980 iken bu sayının 2009 yılında 7 bin 830’a düştüğü kaydediliyor. Bu rakam bir yıl içinde yüzde 40 oranında zamlaya işaret ediyor. 2009 yılında Türkiye’ye sığınma başvurusunda bulunanlardan 3800’ünü ise Iraklılar oluşturuyor.

Rapora göre Amerika son dört yıldır en çok sığınma başvurusunda bulunulan ülke. Amerika’yı Fransa, Kanada, İngiltere ve Almanya izliyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG