Erişilebilirlik

New York'taki Juilliard Konservatuvarı 105 Yaşında


New York'taki Juilliard Konservatuvarı 105 Yaşında
New York'taki Juilliard Konservatuvarı 105 Yaşında

<!-- IMAGE -->

Amerika’nın en iyi müzik ve sanat okulu ve dünyanın en saygın konservatuarlarından biri olan Juilliard, bu yıl (2010) 105’inci yaşını kutluyor. New York’taki Juilliard Okulu bugüne kadar birçok ünlü müzisyen, aktör ve dansçı yetiştirdi.

Broadway müzikalleri ve film müzikleri besteleyen Richard Rogers ve Marvin Hamlisch, caz sanatçısı Wynton Marsalis, günümüz avangard bestecilerinden Steve Reich, komedyen Robin Williams, kemancı İzak Perlman, soprano Leontyne Price, Juilliard’ın yetiştirdiği ünlü sanatçılardan yalnızca birkaçı.

New York’un ünlü Lincoln Sanat Merkezi binasındaki Juilliard yılda ortalama 800 öğrenci okutuyor. Bu öğrenciler lisans ve lisans üstü eğitim alıyor. Okula ilgi büyük. Örneğin 2007’de 2311 başvurudan sadece 149’u kabul edildi. Bu, yüzde 6.45’lik bir kabul oranı.

Juilliard’ın Tarihçesi

<!-- IMAGE -->

Juilliard konservatuarı, Müzik Enstitüsü olarak New York’taki eyaleti Müzik Eğitimi Dairesi Müdürü Frank Damrosch tarafından kuruldu. Okul 1905 yılında Müzik Sanatı Enstitüsü adıyla açıldı. O zamanlar Amerika’da müzik ve sanat eğitimi veren iyi okullar olmadığı için bu dallarda eğitim almak isteyen öğrenciler Avrupa’ya gidiyordu. Frank Damrosch, Amerikalı gençlerin iyi bir müzik eğitimi almak için yurt dışına gitmelerine gerek olmadığına inanıyordu. Açıldığı ilk yıl 500 öğrenci alan Juilliard, 1920 yılında Juilliard Vakfı’nın kurulmasından sonra genişledi. 1926 yılında Columbia Üniversitesi Profesörü John Erskine’in başkanı olduğu Müzik Sanatı Enstitüsü’yle birleşen Juilliard, ilk, orta ve lise eğitimine ek olarak üniversite düzeyinde de eğitime başladı. Okul, Juilliard adını resmen 1946 yılında aldı. 1951 yılında okula dans bölümü de eklendi.

1984 yılında Joseph Polisi Juilliard’a rektör olarak atandı. Halen görevine devam eden Polisi döneminde Julliard’ın ders program çok zenginleşti, ülke dışındaki konser ve gösteri sayısı hızla arttı ve okul, dünyaca üne kavuştu. Juilliard Orkestrası Çin, Hong Kong, Japonya, Kore, Fransa ve Bermuda’da konserler verdi. Polisi’nin önemli başarılarından biri de 2001 yılında bir caz bölümü açmak oldu.

Juilliard’ın Hedefi İyi Sanatçı Yetiştirmek

Juilliard’ın Rektörü Joseph Polisi, okulun kapılarını ilk kez açtığı 1905 yılından beri olağanüstü yetenekleri bünyesinde yetiştirme olanağı bulduğunu söylüyor:

“Sahne sanatlarının gelişmesini sağlayacak sağlıklı bir ortam yaratmak için elimizden gelen herşeyi yapıyoruz. Amacımız, gençleri sadece seçtikleri dallarda kusursuz şekilde yetiştirmek değil, aynı zamanda sorumluluk sahibi birey ve vatandaşlar olmaları yolunda onlara rehberlik yapabilmek. Öğrencilerimizin gerek Amerika’da gerekse dünyanın başka coğrafyalarında sanatın sözcüleri olmalarını istiyoruz.”

Juilliard Dans Bölümü eski yöneticilerinden Benjamin Harkarvy, okulun sahne sanatları dalındaki misyonunu şöyle açıklamıştı:

“Juilliard, dans stüdyosundan sahneye uzanan bir köprüdür. Sanatçı yetiştirmek çok zordur. Ancak biz Juilliard’da “sanatçı” sıfatını kullanmaktan korkmuyoruz çünkü bizim görevimiz, en üretken, en başarılı sanatçıları yetiştirmek.”

Bugün Juilliard’da, hem Amerika’nın çeşitli eyaletlerinden hem de dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen çok sayıda öğrenci okuyor.

Joseph Polisi, okula ve okulun düzenlediği turnelere gösterilen ilginin doğal olduğunu söylüyor:

“Amerika’nın bir çok eyaletinde sanat eğitimi alan öğrenciler, Juilliard’a eğitimlerinin bir sonraki adımı için başvuruyor. Bu öğrenciler daha sonra turnelere çıkarak sanatsal faaliyetleri Amerikan halkıyla buluşturuyor. Turneler ayrıca öğrencilerimize Amerika’nın bir çok kentindeki olağanüstü konser salonları ve tiyatrolarıyla tanışma imkanı tanıyor.”

Juilliard Dans Bölümü

Juilliard, 1950’li yıllara kadar daha çok verdiği klasik müzik eğitimiyle tanınıyordu. Ancak bugün okulun dans ve tiyatro bölümleri, müzik bölümü kadar rağbet görüyor. Dans bölümü öğrencilerinden Tueree Shard, Juilliard’ın dans programının ne kadar yoğun olduğunu şöyle anlatıyor:

“Juilliard’a kabul edildiğimde her gün sabah 9’dan akşam 9’a kadar derslere girmem gerektiğini öğrenmiş ve çok şaşırmıştım. Her gün 12 saat dans çalışması yapmanın imkansız olduğunu düşünüyordum. Ancak okul başladığında gördüm ki gerçekten de buradaki eğitim son derece disiplinli.”

Tiyatro Bölümü

Son yıllarda Juilliard’da yetişen oyuncuların Broadway müzikallerinde ve çeşitli filmlerde rol almaları, okula olan ilgiyi daha da arttırdı. “Kinsey” “Absolute Power” ve “You Can Count On Me” gibi filmleriyle tanıdığımız aktris Laura Linney, Juilliard’da aldığı eğitimle gurur duyduğunu söylüyor:

“Juilliard denince aklınıza sanki bir kale gelir. İçinde ne olduğunu bilmediğiniz esrarengiz bir kale. Ancak Juilliard’a gelince okulun çok çalışan öğrenci ve öğretmenlerden oluştuğunu görürsünüz.”

Juilliard mezunu ünlü aktör Kevin Kline, okula tiyatro öğretmeni olarak dönmüş. Tiyatro öğrencisi Morena Baccarin, Oscar ödüllü Kevin Kline’dan ders almanın kendisi için bulunmaz bir fırsat olduğunu söylüyor:

“Juilliard Tiyatro Bölümü’nde öyle bir ortam var ki, buradaki her öğrenci gerçek bir aktör olmak için çalışıyor. Böyle bir ortamda bulunmaktan son derece mutluyum. Kevin Kline’den iki ders aldım. Kline’ın, Shakespeare’in Üçüncü Richard’ında yer alan şiddet ve öfke dolu bir sahne hakkındaki düşünceleri, çok ilginçti.”

Aktör Kevin Kline, sahnede öfke yerine daha farklı duygular sergilenmesi gerektiğini, bu şekilde karakterleri daha derinlemesine inceleme imkanı doğacağını söylüyor:

“Bir aktör olarak öfkenin, sahnede sergilenmesi en kolay duygu olduğunu düşünüyorum. Bence, zihinsel karmaşa, şaşkınlık gibi duyguları sahneden seyirciye yansıtmak, çok daha zor ancak daha etkili.”

Juilliard’da Eğitim Pahalı

Juilliard’ın 2010-2011 ders yılında dokuz aylık eğitim için öğrencilerden aldığı ücret yaklaşık 33 bin dolar. Buna yurt, kitap, yemek masrafları da eklenince Juilliard’da bir yıllık eğitim, yılda 51 bin doları buluyor.

Daha fazla bilgi için Juilliard’ın resmi internet sitesine bakabilirsiniz:
www.juilliard.edu

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG