Erişilebilirlik

ABD Çin'in Kur Politikasından Rahatsız


ABD Çin'in Kur Politikasından Rahatsız
ABD Çin'in Kur Politikasından Rahatsız
<!-- IMAGE -->

Amerikan Kongresi’nin bazı üyeleri Obama yönteminden Çin’e para birimi Yuan’ın değerini yeniden belirlemesi için daha fazla baskı yapmasını istiyor. Bu Kongre üyeleri, Çin’in renminbi olarak da bilinen Yuan’ın değerini kasıtlı olarak düşük tuttuğunu, bu şekilde ürünlerinin fiyatını aşağı çekebildiğini söylüyor. Bu üyeler, Çin’in düşük para birimi sayesinde kendi ihracatını arttırırken, Amerikan sanayi sektörüne darbe vurduğunu iddia ediyor. Ancak Çin hükümeti bu konuda geri adım atmaya istekli görünmüyor.

Kongre üyelerine göre ucuz Çin malları aslında Amerika’ya pahalıya mal oluyor. Düşük kur sayesinde ihracatını arttıran Çin, Amerikan şirketlerinin rekabet gücünü azaltıyor. New Yorklu Demokrat Senatör Demokrat Senatör Charles Schumer, Amerika’nın gerekirse Çin’e cezalandırıcı gümrük tarifeleri uygulamasını istiyor. Schumer, “Çin serbest ticarete inanmıyor. Ekonomilerini güçlendirmek için ellerinden gelen herşeyi yapıyorlar, bunu sona erdirmenin tek yolu Çin’i değişime zorlamak,” diyor.

Obama diyalog arayışında

Schumer ve aynı görüşteki Senatörler, yeni bir tasarı hazırladı. Amaç Çin’i kur politikasını değiştirmeye zorlaması için Obama yönetimini harekete geçirmek. Senatör Lindsey Graham, “Dünya ticaretinde büyük paya sahip olan Çin’in para biriminin değeriyle bu şekilde oynamaması gerekir” diyor.

Obama yönetimiyse sorunu Çinli liderlerle diyalog yoluyla çözme arayışında. Başkan Obama Kasım’daki Çin ziyareti sırasında konuyu gündeme getirdi. Ancak diplomasi henüz sonuç vermiş değil.

<!-- IMAGE -->

Çin Başbakanı Wen Jiabao, hala Yuan’ın değerinin yükseltilmesi yolundaki çağrıları reddediyor. Başbakan Wen, bu çağrıları yeni bir korumacılık yöntemi olarak nitelendiriyor. Amerikalı senatörler ise, Wen’in bu açıklamalarıyla gerçek niyetini ortaya koyduğunu söylüyor.

Ancak Çin uzmanları başbakanın açıklamalarını biraz daha farklı değerlendiriyor. Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi Çin Programı Başkanı Charles Freeman “Çin’de siyaset bugüne kadar görmediğimiz bir şekilde değişimden geçiyor,” diyor. Uzman, “Başbakan Wen konuşurken, ne Amerikan halkına ne de Başkan Obama’ya hitap ediyor. Başbakan, Pekin’in uluslararası baskılara boyun eğmemesini isteyen veya böyle bir izlenim veren Çin halkına sesleniyor” değerlendirmesinde bulunuyor.

15 Nisan beklentisi

Başkan Obama ise iç politika açısından Çin’in düşük kur politikasının Amerikan ticareti üzerinde yarattığı olumsuz etkileri gidermek zorunda. Obama, bu yılki Birliğin Durumu konuşmasında yeni istihdam alanları yaratmak için ihracatı beş yıl içinde iki katına çıkarma vaadinde bulundu. Başkan, konuşmasında durumun ciddiyetini şöyle dile getirdi: “İş sahalarımızı koruyabilmek için dünya pazarlarında rekabet edebilmeliyiz. Bu konu daha önce hiç olmadığı kadar önem taşıyor.”

Charles Freeman, Obama’nın Çin’i cezalandırma konusunu şimdilik Kongre’ye bıraktığını söylüyor. Freeman şöyle konuşuyor:“Uluslararası ticarette ve ekonomik pazarlıklarda bu her zaman görülen bir durum. Bir ülkenin lideri başka bir ülkeye gittiğinde ‘Eğer isteklerimizi yapmazsanız, Kongre’nin ülkenizi cezalandırıcı bir karar çıkarmayacağını garanti edemem’ der.”

Obama yönetimi, Çin’in para politikasıyla ilgili görüşünü yakında resmen açıklayacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 15 Nisan’da Maliye Bakanlığı para birimini manipüle eden ülkeler listesini yayınlayacak. Listede Çin’in nasıl sıralanacağı merakla bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG