Erişilebilirlik

Meslek Değiştirmek İsteyenlere Müjde


Meslek Değiştirmek İsteyenlere Müjde
Meslek Değiştirmek İsteyenlere Müjde
<!-- IMAGE -->

En başarılı profesyonel meslek sahipleri bile günün birinde yaptıkları işten sıkılıp yeni arayışlar içine girebiliyor. Bazı Amerikalılar, kalıpların dışına çıkıp yaptıkları işten tamamen farklı, heyecan dolu işlerin peşine düşüyor. Bu kişiler şimdi de yıllık izinlerini Disney World ya da plajlarda geçirmek yerine hayallerindeki kariyer olanaklarını denemek amacıyla girişimlerde bulunuyor.

Linda Nardin, büyük bir bilgisayar şirketinde 20 yıl çalıştıktan sonra birkaç yıl önce işten çıkarılmış. Nardin, işten ayrıldıktan sonra kariyerine teknoloji alanında devam etmek istemediğinin farkına vardığını söylüyor.

Nardin, “Hayatımı bir anlamda yeniden yaratmaya karar verdim. Ancak bunu nasıl başarabileceğimi, işe nerden başlayacağımı tam olarak bilmiyordum,” diyor.

Linda Nardin, kariyerinde ne gibi değişiklikler yapabileceğini düşünürken, çalışanlara farklı iş alanlarında tecrübe kazandırmayı amaçlayan ve Portland, Oregon’da 2005’te kurulan Vocation Vacations adlı şirkete başvurmaya karar vermiş.

“Vocation Vacations” Şirketi’nin Sunduğu Çeşitlilik İnanılmaz

Amerika’da 30 eyalette, Kanada ve İngiltere’nin de bazı bölgelerinde faaliyet gösteren Vocation Vacations adlı şirketin kurucusu Brian Kurth, müşterilerine birkaç günlüğüne de olsa farklı işler deneme imkanı verdiklerini söylüyor.

<!-- IMAGE -->

Kurth, şöyle konuşuyor: “Amacımız,tatil yapanlara bir yandan da yeni iş alanlarında deneyim kazanma fırsatı vermek. Şu anda 150’den fazla farklı iş alanında deneyim kazandırıyoruz. Portfolyomuza her geçen gün yeni dallar eklemeye devam ediyoruz.”

Brian Kurth, bugün 180 dalda mesleki deneyim imkanı sunduklarını söylüyor ve bunları şöyle açıklıyor:

“A’da Z’ye pek çok dalda tecrübe edinmeniz mümkün. Reklamcılıktan bira mayalama işine, peynir üreticiliğinden konser organizatörlüğüne, fotoğrafçılık ve makyözlükten televizyon yapımcılığına kadar çok sayıdaiş alanında hizmet veriyoruz.”

Brian Kurth, Vocation Vacations’ı kurma fikrinin on yıl önce yoğun trafikte aracının içinde beklerken aklına geldiğini söylüyor:

“Trafikte sıkışıp kalmışken “Tanrım, başka bir iş yapıyor olmayı ne kadar da çok isterdim. Acaba hangi işi daha çok severdim?” diye düşünmeye başladım. Birdenbire köpek eğiticiliğinin ne kadar ilginç bir iş olabileceği, evden çalışmanın yararları ya da şarapçılık işiyle uğraşan biri olarak bağlarda dolaşmanın içimi ne kadar ferahlatacağı aklıma geldi. İşimden hiçbir zaman nefret etmemiştim ancak iş dünyasındaki rekabetten, işe gidip gelirken trafiğe takılmaktan ve hayat tarzımdan sıkıldığımı düşünüyordum.”

Linda Nardin Üç Ayrı İşteki Deneyimlerini Anlatıyor

Brian Kurth’un müşterilerinin çoğu 35-55 yaşları arasında, yeni iş alanlarında deneyim edinmekten korkmayan, meraklı kişiler.

Bunlardan biri de Linda Nardin. Amerika’nın doğu kıyısındaki Connecticut eyaletinde yaşayan Nardin, üç ayrı iş alanında deneyim edinmek için batıdaki Oregon eyaletine doğru yola çıkmış. Nardin’in ilk durağı, bir pastane olmuş.

“Pastanede her şeyi klasik Fransız usulü yapıyorduk. Her sabah saat 3’te kalkıp pastanenin yolunu tutuyor, pastacıdan pastacılığın inceliklerini ve sırlarını öğreniyordum. Ayrıca pastanenin sahibiyle bir araya gelip işin tüccarlık kısmı hakkında da bilgi alıyordum. Örneğin bir pastane nasıl kurulur? Nelere ihtiyaç vardır? Ne kadar sermaye gerekir?”

Linda Nardin, pastanedeki işinden sonra 80 kilometre güneydeki bir üzüm bağında şarapçılıkla yapmış.

Nardin bu deneyimini de şöyle anlatıyor:

“Üzüm bağında, üzümlerin nasıl yetiştirildiğini, şarapların nasıl uyum içinde harmanlandığını öğrenmeye başladım. Şarapların asit derecelerinin ölçüldüğü laboratuarda çalıştım. Bunun yanı sıra şişelerin nasıl tasarlandığını ve üretildiğini, etiketlerin üzerindeki dizaynların nasıl oluşturulduğunu, şişe mantarının inceliklerini, fıçıların özelliklerini öğrendim. Şarap üreticiliği hakkında daha önceden hiçbir şey bilmiyordum. Ancak şimdi bu konu hakkındaepey bilgim var.”

Linda Nardin’in denediği üçüncü iş çiçekçilik olmuş.

Nardin, “Çiçekçilikle uğraşan 77 yaşındaki bir kadının yanında çalıştım. Burada taze çiçeklerin nasıl seçildiğini ve çiçek düzenlemesi yapmayı öğrendim. Çok ilginçti,” diyor.

Linda Nardin, bütün bu çalışmaların kendisi için eşsiz bir deneyim olduğunu ve bu deneyimler sayesinde iş dünyasına bakış açısının tamamen değiştiğini söylüyor:

“Ben, çok büyük bir şirkette uzun yıllar çalıştım. Bu nedenle de iş dünyasında başarılı olmaktan geçen tek yolun büyük bir şirkette çalışmak olduğunu düşünürdüm. Ancak tatilim boyunca denediğim üç ayrı iş alanı, bana, küçük şirketlerin ve hatta kendi işimi kurmanın yaratıcılığımı daha da arttıracağını gösterdi. Bence, yanlarında çalıştığım insanların işlerine olan bağlılıkları, küçük şirketlerin de büyük şirketler kadar emek istediğinin bir kanıtı.”

Pastacılık, şarapçılık ve çiçekçilik alanında çalışmayı yakından gözlemleme fırsatı bulan Linda Nardin, bu işleri eğlence için yaptığını ve yakın bir gelecekte meslek değiştirme planı olmadığını söylüyor.

Nardin’in Aksine Meslek Değiştirenler de Var

Bilgisayar alanında danışmanlık yapan ve değişik iş dallarını tanımak için Vocation Vacations’a katılan Dan Chaffee’nin amacıysa, kariyerinde köklü bir değişiklik yapmakmış. Chaffee, Kansas City kentinde çalışan profesyonel bir fotoğrafçının yanında bir defilenin fotoğraflarını çekmek üzere nasıl kolları sıvadığını anlatıyor:

“İşe sabah 6:30’da gidiyor, akşam neredeyse 6’ya kadar çalışıyordum. Kameramı alıp ustamın yanında O’nun yaptıklarını gözlemliyor, O’nun gibi fotoğraf çekmeye çalışıyordum. Ayrıca asistanın ışık düzenini nasıl kurduğuna da dikkat ediyordum. Ertesi gün de çektiğimiz fotoğrafları karşılaştırıyor, müşterilerle bir araya geliyor ve elimizdeki fotoğrafları onların beğenisine sunuyorduk.”

Dan Chaffee, şimdi fotoğrafçılık işinin nasıl yürütüldüğünü bildiğini, alacağı eğitimle kısa süre içinde profesyonel bir fotoğrafçı olmayı hedeflediğini belirtiyor.

Vocation Vacations Oldukça Pahalı

Hayatlarına heyecan katmayı ve bu nedenle kariyerlerinde köklü değişiklikler yapmayı amaçlayan kişilere değişik alanlarda çalışma deneyimi sağlayan Vocation Vacations şirketi, ekonomik kriz dönemlerinde bile müşterisiz kalmıyor.

Vocation Vacations ucuz değil. Birkaç günlük bir deneyim için müşteriler 900’le 2000 dolar arasında bir ücret ödüyor. Üstelik kalacak yer ve yol parası da meslek deneyimi edinmek isteyen meraklıların cebinden çıkıyor. Sadece kurslara kaydolmaksa enaz 600 dolar. Daha uzun meslek deneyimi edinmek isteyenler içinse fiyat birkaç bir doların üzerine çıkabiliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG