Erişilebilirlik

AIDS ve Sıtmayla Küresel Çapta Mücadele


AIDS ve Sıtmayla Küresel Çapta Mücadele
AIDS ve Sıtmayla Küresel Çapta Mücadele
<!-- IMAGE -->

Amerika’da sağlık reformu tartışmaları sürerken, başkent Washington’da toplanan bazı siyasetçiler ve uzmanlar farklı bir konuyu tartıştı: AIDS ve sıtmayla küresel mücadele. Eski Başkan Bill Clinton ve Gates Vakfı’nın Başkanı, ünlü işadamı Bill Gates’in de katıldığı toplantıda dünyanın yoksul ülkelerinde milyonlarca insanı etkileyen bu iki hastalıkla mücadelenin yolları tartışıldı.

Eski Başkan Bill Clinton ve milyarder Bill Gates Afrika’da ve Haiti’de hayat kurtarmaya devam ediyor. Clinton ve Gates, kendi adlarını taşıyan vakıfları aracılığıyla yoksullara tıbbi yardım yapıyor. Amerikan hükümetinin yardım kuruluşlarıyla işbirliği yürüten iki lider, Kongre’yi de daha fazla çaba harcamaya çağırıyor. Başkan Clinton, Senato’daki oturumda, ahlaki zorunluluk diye nitelediği bu yardımların dış siyasette de önceliği olduğunu vurguladı. Clinton, “İnsanlar çocuklarının ölmemeleri için çalıştığınızı görürlerse sizi severler. Bu kadar basit,” diye konuştu. Bill Clinton ekonomik dar boğazda para istemenin zor olduğunu anladığını söyledi. Ancak bütçe sıkıntısını öne sürenlere verecek cevabı hazırdı: Hayat kurtarmanın maliyeti, savaştan daha azdır. Clinton “Daha çok ortağımız, daha az düşmanımız olan bir dünya yaratmalıyız,” dedi. Başkan Clinton, Haiti’de sağlık ve güvenliğin birbiriyle bağlantılı olduğunu belirtti.

Clinton ve Gates Vakıfları, dünyanın en yoksul ülkelerine milyarlarca dolarlık tıbbi yardım götürüyor. Yazılım devi Microsoft’un kurucusu Gates, ülkeleri yoksulluktan kurtarıp istikrara ve refaha kavuşturmak için atılacak ilk adımın, sağlık sistemini düzeltmek olduğunu söyledi. Gates şöyle konuştu: “Bu ülkelerin çok büyük sağlık sorunları var. Kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için bu sorunları çözmemiz gerekiyor.” Gates, bu çabaların Amerika’nın yüz akı olduğunu belirtti ve şöyle devam etti: “Yardımların Amerika’nın olumlu bir imaj geliştirmesinde büyük etkisi var. Bilim ve teknolojimizi dünyanın en yoksul ülkelerinin hizmetine sunmamız çok önemli.”

Kongre, küresel sağlığı iyileştirmede Amerikan hükümetinin rolünü genişletecek yasa üzerinde çalışıyor. Sağlık reformu tartışmalarının aksine bu konudaki partilerüstü işbirliği de dikkatlerden kaçmıyor. Başkan Obama’nın küresel sağlık girişimi kapsamındaki programların temeli, Başkan George W. Bush zamanında atılmıştı. Şimdiyse her iki partinin ileri gelenleri, Amerika’nın küresel sağlık konusunda oynayacağı rolü belirlemeye çalışıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG