Erişilebilirlik

İngiliz Havaalanlarında Güvenlik Önlemleri


İngiliz Havaalanlarında Güvenlik Önlemleri
İngiliz Havaalanlarında Güvenlik Önlemleri

<!-- IMAGE -->

İngiltere’de terör tehdidi seviyesi geçen aydan bu yana en yüksek düzeye çıkarılmış durumda. Ülkedeki uluslararası havaalanlarında vücut tarama cihazları ve bagaj kontrolleri arttırıldı. Havayolu ulaşımında güvenliğin sağlanması, yalnızca İngiliz yetkililerin değil Washington yönetiminin de öncelikleri arasında.

Londra’daki Heathrow Havaalanı güvenlik açısından en çok önem verilen havalanlarından biri. Hergün bu havaalanından Amerika’ya onlarca uçak kalkıyor. Vücut tarama makineleri Heathrow ve Manchester havaalanlarında kullanılıyor. Manchester İngiltere’nin en büyük ikinci kenti. İngiltere İçişleri Bakanı Alan Johnson daha çok havaalanına tarama cihazı yerleştirileceğini söyledi. Johnson, “Zamanla bu cihazlar daha yaygın olarak kullanılacak. İngiltere’deki bütün havalanlarında bu yıl sonuna kadar patlayıcı detektörleri kullanmaya başlayacağız,” diye konuştu.

İngiltere’de havaalanları yılda 200 milyondan fazla yolcuya hizmet veriyor. Bu yolcuların büyük bir kısmı uluslararası seyahat ediyor. Vücut tarama cihazları bu yolcular için kullanılacak. Makineler giysilerin altında bir şey gizlenip gizlenmediğini tespit edebiliyor. Tarama cihazlarının kullanımı medeni hak savunucuları tarafından eleştiriliyor. İngiliz Parlamenter Ben Wallace bu eleştirilerin yersiz olduğunu söylüyor. Wallace şöyle konuşuyor: “Tarama sırasında vücudun mahrem yerlerini örtecek nitelikte tasarlanmış bilgisayar programları var. Zaten cihazın başında oturan kişi patlayıcı maddeler dışındaki ayrıntıları seçemiyor.”

Eleştiri yöneltenler tarama cihazlarının sıvı ya da plastik cisimleri seçemediğini, dolayısıyla güvenilir olmadıklarını öne sürüyor. İngiliz yetkililer yolcuların kimliklerinin de bundan sonra daha dikkatli inceleneceğini belirtiyor. Havacılık güvenlik uzmanı Chris Yates daha kapsamlı bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu söylüyor. Yates’e göre vücut tarama cihazları çözümün sadece bir parçası. Üzerinde çalışılması gereken başka konular ve teknolojiler de var.

2006 yılında Londra’dan Amerika’ya giden bir uçakta sıvı patlayıcı kullanma girişiminde bulunulması, uçaklara sıvı maddeyle binilmesinin yasaklanmasına neden oldu. Bir kutuyu açmadan içindeki sıvının ne olduğunu tespit edebilen yeni makineyi üreten şirketin yetkilisi Arnab Basu, 25 saniyede sıvının ne olduğunun tespit edildiğini söylüyor. Tarama cihazları Amerika’ya giden uçaklarda kullanılıyor.

XS
SM
MD
LG