Erişilebilirlik

Babacan Brüksel'de Ekonomiyi Görüştü


Babacan Brüksel'de Ekonomiyi Görüştü
Babacan Brüksel'de Ekonomiyi Görüştü

<!-- IMAGE -->

Başta Yunanistan olmak üzere Avrupa Birliği’nin bazı ülkelerinde yaşanan ekonomik kriz Türkiye tarafından da yakından takip ediliyor. Brüksel’de Avrupa Birliği Komisyonu’nun bazı üyeleriyle temaslarda bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın gündeminin öncelikli maddelerinden birini de bu konu oluşturdu.

Avrupa ekonomisinin genlerinde bazı ciddi ve yeni olmayan sorunlar olduğunun altını çizen Babacan, iyileşmenin düzeyini şu sözlerle değerlendirdi: “Küresel krizin yavaş yavaş toparlanma sinyallerini aldığımız bu dönemde Avrupa’da toparlanma oldukça yavaş ve geriden gelecek gibi görünüyor.”

Avrupa Birliği ekonomileri için orta halli bir not veren Babacan’ın Türk ekonomisine yönelik değerlendirmesi ise çok daha olumlu: “Türkiye gerçekten bu küresel kriz döneminde olumlu bir anlamda kendini ayrıştırdı. Bugün Avrupa Birliği’ne üye olan hatta Euro Bölgesi’ne girmiş olan ülkelerle mukayese edildiğinde Türkiye’nin istikrarı, Türk ekonomisinin güvenilirliği bir bakıma oldukça ön plana çıktı bu dönemde. Tüm Avrupa’da, sadece Avrupa Birliği’nde değil, tüm Avrupa bölgesinde 2010 yılında ekonomisi en hızlı büyüyecek olan ülke Türkiye olarak gösteriliyor.”

Babacan, ekonomik krizin Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini nasıl etkileyebileceği konusunda ise şunları söyledi: “Genelde Avrupa Birliği’nin kendi içinde ekonomik sıkıntıları olduğu bir dönemde genişlemeyle ilgili arzusu, isteği daha zayıf olacaktır kuşkusuz. Kendi iç sorunlarını çözememiş, kendi içinde sorunlar yaşayan, kendi ekonomik problemleriyle uğraşan Avrupa Birliği, genişleme noktasında bu işe biraz daha mesafeli durabilir. Bu da bizim karşı karşıya olduğumuz bir gerçek ama öte yandan Türkiye’nin ekonomik açıdan kendini ispat etmiş olması, bundan sonraki dönemde Türkiye’nin yük olacak değil yük alacak bir ülke olması da Türkiye’nin cazibesini artıran bir konu.”

Babacan’ın Avrupa Birliği’nin ekonomik krizden bir an önce çıkmasına yönelik temennisi de ilginçti: “Umarız ki kendileri için en doğruyu çabuk şekilde bulurlar çünkü bizim müşterimiz bunlar, yani mal satıyoruz.”

Babacan’ın Avrupa Birliği ve Türk ekonomisiyle ilgili öngörülerinin ne kadarının gerçekleşeceğini önümüzdeki günler gösterecek.

Güven Özalp'in haberini sağ üst köşedeki mp3 bağlantısından dinleyebilirsiniz.


İlgili bağlantılar

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG