Erişilebilirlik

Obama Netanyahu ile Görüşüyor


Obama Netanyahu ile Görüşüyor
Obama Netanyahu ile Görüşüyor

<!-- IMAGE -->

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Beyaz Saray’da Başkan Barack Obama ile görüşüyor.

Görüşmede İsrail ile Filistinliler arasında Amerika’nın arabuluculuğunda yürütülecek dolaylı görüşmelerin ele alınması bekleniyor.

İki lider, Amerika’nın İsrail’i Doğu Kudüs’te Yahudiler için 1600 yeni konutinşa etme planı nedeniyle kınamasından beri ilk kez biraraya geliyor.

Başbakan Benyamin Netanyahu, dün akşam Washington’da İsrail yanlısı lobi kuruluşunda yaptığı konuşmada planı savundu ve Kudüs’ün yerleşim birimi değil, İsrail’in başkenti olduğunu söyledi.

Başbakan Benyamin Netanyahu, İsrail yanlısı lobi kuruluşunda yaptığı konuşmada Amerika ve İsrail’in aynı idealller ve aynı düşler üzerine kurulduğunu ve iki ülkenin hiçbir zaman birbirlerinden ayrılmayacağından emin olduğunu belirtti. Ancak İsrail’in Doğu Kudüs’te yeni konut planları sözkonusu olduğunda Netanyahu geri adım atmadı.

Kudüs’ü 3 bin yıl önce inşa eden Yahudi halkının, kenti bugün de inşa etmeye devam ettiğini savunan Netanyahu “Kudüs bir yerleşim birimi değil başkentimizdir”dedi. Filistinlerin gelecekte başkentleri yapmak istediği Doğu Kudüs’te İsrail’in yeni konut inşa edeceğini açıklaması Obama yönetiminin sert tepkisine yolaçtı.

Dışişleri bakanı Hillary Clinton dün aynı kuruluşta yaptığı konuşmada İsrail’in konut planlarının Amerika’nın güvenilir arabulucu konumuna zarar verdiğini ve dolaylı görüşmeleri tehlikeye soktuğunu söyledi. Filistinlileri yönetmek istemediklerini; özgür, onurlu ve barış içinde yaşayan komuşları olarak görmek istediklerini belirten Netanyahu, Filistinli liderleri görüşme masasına çağırdı.

Netanyahu, Amerika’nın elbette taraflara sorunlarını çözmede yardımcı olacağını ancak onlar adına soruları çözemeyeceğini vurguladı. Barışın dışardan zorla kabul ettirilemeyeceğini belirten İsrail başbakanı barışın sadece karşılıklı güvene dayalı doğrudan görüşmelerle gerçekleşebileceğini söyledi. Netanyahu konuşmasında, Clinton gibi nükleer silaha sahip bir İran’ın İsrail için yarattığı tehdide de değindi.

Nükleer silaha sahip bir İran hükümetinin dünyanın 65 yıldır sürdürdüğü nükleer barışa son vereceği uyarısında bulunan Netanyahu, İsrail’in uluslararası topluluktan bu tehlikeyi hızla ve kararlı biçimde önlemesini beklediğini söyledi. Ancak Netanyahu, İsrail’in kendisini savunma hakkını herzaman saklı tuttuğunu da sözlerine ekledi.

Clinton dün, Amerika’nın sonuç vermeyen diyalog çabalarının İran’ın herzaman önesrüdüğü bahaneleri elinden aldığını ve nükleer uyuşmazlığın esas sorumlusu olduğunu gözler önüne sürdüğünü söyledi. Amerika’nın İran’ı “acıtacak” yaptırımlar amaçladığını belirten Clinton, Tahran’a tutumunu değiştirmesi için baskı yapılması gerektiği konusunda giderek güçlenen bir uluslararsı görüşbirliği oluştuğunu savundu.


XS
SM
MD
LG