Erişilebilirlik

Karzai İsyancı Grubun Temsilcileriyle Görüştü


<!-- IMAGE -->

Afganistan devlet başkanı Hamid Karzai, önde gelen isyancı gruplardan birinin temsilcileriyle görüştü.

Karzai’nin bugün Kabil’de Gülbeddin Hikmetyar'a bağlı Hizbi İslami örgütünden bir heyeti kabul ettiği açıklandı.

Heyet sözcüsü, Karzai’ye 15 maddelik bir barış planı surduklarını söyledi. Planda yabancı kuvvetlerin Temmuz ayından başlayarak kademeli olarak 6 ay içinde çekilmeleri öngörülüyor. Plan, mevcut Afgan hükümetinin altı ay daha görevde kalması sonra gelecek yıl yeni seçimlere gidilmesi çağrısında da bulunuyor.

Karzai’nin sözcüsü, plan konusunda yorumda bulunmadı, sadece devlet başkanının planı incelediğini söyledi.

Hizbi İslami, Kabil’de Amerikalı yetkililerle de görüşmek istiyor. Ancak Amerikan elçiliğinin sözcüsü, sözkonusu örgütle bir görüşme planlamadıklarını açıkladı.

Eski Başbakan Gülbiddin Hikmetyar'in lideri olduğu Hizb-i İslami, Taleban’dan sonra Afganistan'daki en büyük ikinci militan grup. Taleban gibi Sünni Peştunları temsil eden Hikmetyar, bir zamanlar Sovyet işgaline, Sovyet birliklerinin geri çekilmesinden sonra da başkent Kabil’i ele geçirmek için diğer mücahit gruplarına karşı savaşmıştı. İki dönem başbakanlık yapan Gülbidden Hikmetyar Taleban’ın iktidarı ele geçirmesi üzerine 1996 yılında Kabil'den kaçmak zorunda kalmıştı. Gündemi Taleban’dan çok farklı olmamakla birlikte, vergi toplama konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle iki örgüt arasında sık sık çatışma çıkıyor.

Hizb-i İslami sözcüsü Harun Zargun, örgütün, yabancı askerlerin Haziran’dan itibaren ülkeden ayrılmasını istediğini söyledi.

Geri çekilme işleminin altı ay içinde tamamlanmasını talep eden sözcü, örgütün bu süre içinde hükümeti destekleyeceğini duyurdu. Sözcü Harun Zargun, Hizb-i İslami’nin, gelecek yılın Mart ayında da parlamento ve devlet başkanlığı seçimi yapılmasını arzu ettiğini bildirdi. Sözcü bu taleplerine rağmen örgütün katı olmadığını, barış için görüşmelere açık olduğunu söyledi.

Afgan siyasal gözlemci Harun Mir, taleplerin kabul edilmeyeceği görüşünde.

Harun Mir, Hizbi İslami’nin taleplerinin kabul edilemez olduğunu bildiğini ancak zayıf görünmek istemediğini söylüyor. Harun Mir’e göre, örgütün hükümette birkaç bakanlıkla yetinmesi mümkün. Afgan uzman, Devlet Başkanı Karzai’nin, 1970’lerde üniversite öğrencileri tarafından kurulan Hizb-i İslami’ye yabancı olmadığını, birçok eski örgüt üyesine üst düzey görevler verdiğine dikkati çekiyor. Harun Mir’e göre hükümetin Hizb-i İslami ile dialog kurması barış yolunda atılmış çok önemli bir adım. Ancak Mir, örgütün, lideri Gülbiddin Hikmetyar'in Batı’nın terörist listesinden çıkarılması talebinden ödün vermeyeceğine inanıyor.

Afgan milletvekili Davut Sultanzoy da dialogu olumlu buluyor ve Hizb-i İslami’den iyi niyetini kanıtlaması için somut adımlar atmasını istiyor.

Milletvekili Sultanzoy, Afgan savaşından bu yana aradan 8 yıl geçtiğini ve Afgan halkının artık savaştan bıktığını söylüyor. Sultanzoy, sadece Hizb-i İslami değil tüm eski mücahit gruplarının tutumlarını değiştirmesi gerektiğini belirtiyor ve gündemlerini siyasi sürece katılarak sürdürebileceklerini söylüyor.

XS
SM
MD
LG