Erişilebilirlik

Nalbandyan: 'Türk Hükümeti Protokolleri Bloke Ediyor'


Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan, Türkiye’nin Ermenistan’la imzalanan protokolü bloke ettiğini iddia etti. Nalbantyan, Berlin’de Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’yle görüştü.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT bünyesinde Karabağ sorunu için özel olarak oluşturulan Minsk Grubu’nun Paris’teki yıllık toplantısına geçmeden bir günlük resmi bir ziyaret için Berlin’e uğrayan Edvard Nalbantyan, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini öngören protokollerin geçen 2009 Sonbaharında imzalanmasından bu yana, Ankara’nın protokollerin yürürlüğe girmesini bilinçli bir şekilde geciktirdiğini ve bu yüzden Türkiye-Ermenistan ilişkilerine çok uzun vadeli zarar verebilecek bir dönemden geçildiğini savundu. Nalbantyan, Berlin’de Alman Dışişleri Bakan Guido Westerwelle ile bir araya geldi. Buluşma sonrasında Alman Dışişleri Bakanlığı tarafından basına yazılı bir açıklama yapıldı ve Ermenistan-Türkiye ilişkileri ile Karabağ konularının ele alındığı görüşmelerde, bakanların Ermenistan ile Türkiye arasındaki yakınlaşmanın sürmesi konusunda hemfikir oldukları belirtildi.
Açıklamada Westerwelle’nin Karabağ konusunda ise kalıcı bir çözüm bulunmasını istediği belirtildi.

Berlin ziyareti kapsamında Alman diplomatlarının kayıtlı olduğu Dış Politika Derneği üyeleri ile bir araya gelen ve burada bir konuşma yapan Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbantyan, kendi ülkesinde kamuoyunun verdiği tepkilere rağmen hükümetinin Türkiye ile parafe edilen tüm protokolleri yaşama geçirmek için hazır duruma geldiğini, ancak Türk Hükümetinin protokollerin TBMM’ne gelerek onaylanmasını engellemesinin, tüm süreci tehlikeye atan bir gelişme olabileceğini savundu. İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi çabalarını ‚tarihi bir fırsat’ olarak niteleyen Nalbantyan, Ankara’nın atılan adımları somutlaştırmak yerine yeni şartlar öne sürdüğünü söyledi. İlişkilerin tekrardan soğuması halinde bundan Ermenistan’ın değil sadece Türkiye’nin zararlı çıkacağını ve uluslararası arenada izole olacağını belirten Dışişleri Bakanı, Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin ardından, İsveç Parlamentosu’nun da 1915 olaylarını Ermeni Soykırımı olarak tanımlayan tasarılarına Ankara’dan gelen tepkileri de eleştirdi. Söz konusu gelişmelerin siyasi açıdan farklı bir boyutu olduğunu savunan bakan, bu tasarıların iki ülke arasında devam eden diplomatik süreçten bağımsız değerlendirilmesi gerektiğini açıkladı.

Bu arada Alman Başbakanlık Dairesi, Nalbantyan’ın Başbakan Angela Merkel’in uluslararası konulardaki danışmanı Christoph Heusgen’le bir araya gelerek, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın planlanan Almanya ziyareti ile ilgili son ayrıntıları ele aldığını doğruladı. Serj Sarkisyan’ın Alman Cumhurbaşkanı Horst Köhler’in resmi davetlisi olarak Berlin’e geleceğini bildiren yetkililer, ziyaretin ne zaman gerçekleşeceği konusunun ise önümüzdeki günlerde netleşeceğini söyledi. Federal Meclis’teki partilerin bazı temsilcileri ile de buluşan Nalbantyan, daha sonra Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT’e bağlı Minsk Grubu’nun toplantısına katılmak üzere Paris’e gitti.

XS
SM
MD
LG