Erişilebilirlik

'Şam'a Büyükelçi Atanması İstikrara Katkı Yapar'


Amerika’nın Şam’a atamaya hazırlandığı Büyükelçi, Amerika’nın Suriye’de temsil edilmesinin Ortadoğu’da istikrara katkı sağlayacağını savundu.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda konuşan Büyükelçi Robert Ford, Suriye’nin Ortadoğu’da adil ve kalıcı barış, Irak’ta da güvenlik ve istikrar istediğini söyledi.

Ford, 2007 yılında Suriye sınırından Irak’a her ay ortalama 100 silahlı militan girdiğini, şimdi bu rakamın 10’a düştüğünü belirtti. Suriye’nin bu rakamı sıfıra indirebileceğini savunan Amerikalı büyükelçi, bu ülkede yaşayan Iraklı ve Filistinli mültecilerin sorunlarına yardımcı olmak için Şam hükümetiyle işbirliği yollarını arayacağını da sözlerine ekledi.

Robert Ford Suriye’nin, İran ve Hizbullah ile yakın işbirliğine son vermesinin uzun vadeli çıkarlarına uygun düşeceği konusunda ikna edilmesi gerektiğini vurguladı.

Senato’nun onaylaması durumunda Robert Ford, Amerika’nın Suriye’ye beş yıl aradan sonra atadığı ilk büyükelçi olacak. Washington Suriye’yi, 2005 yılında Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri’ye düzenlenen suikastın arkasında olmakla suçlamış ve Şam’daki büyükelçisini geri çekmişti.

XS
SM
MD
LG