Erişilebilirlik

Tıpta Fazla Verilen Radyasyon Kansere Yol Açabilir


Tıpta Fazla Verilen Radyasyon Kansere Yol Açabilir
Tıpta Fazla Verilen Radyasyon Kansere Yol Açabilir
<!-- IMAGE -->

Doktorlar özellikle kanser hastalığının teşhis ve tedavisinde sık kullanılan radyasyonun hayat kurtardığına inanıyor. MR, tomografi ya da rontgen gibi hastalıkların teşhisinde kullanılan yöntemlerde de radyasyon bulunuyor. Son yıllarda bazı hastaların fazla radyasyona maruz kaldıkları yönünde kaygılar arttı. Araştırmalar, fazla radyasyonun kansere yol açabileceğini gösteriyor.

İllinois’den Patricia Quirk rahim kanserinden kurtulmak için radyasyon tedavisi gördü. Radyasyon kanseri yendi. Ancak radyasyonun bağırsağına da zarar vermesi yüzünden Quirk hayatını kaybetti. Hastane kayıtları hastaya gerekli olandan iki kat fazla radyasyon verildiğini gösteriyor.

Amerika’daki kanser hastalarının yarısından fazlası radyasyon tedavisi görüyor. Kısaca CT olarak bilinen bilgisayarlı tomografi taraması kanser teşhisinde çok sık kullanılan bir yöntem. Bu yöntemle hastaya sıradan röntgen cihazından çok daha fazla radyasyon veriliyor. Tarama yöntemi son 40 yıldır çok sık kullanılıyor. 2007 yılında New England Tıp Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre, Amerika’da her yıl en az 62 milyon CT taraması yapılıyor ve bunların yaklaşık 4 milyonu çocuk hastalara uygulanıyor. Çocuklar radyasyona yetişkinlerden 10 kat daha duyarlı.

Son araştırmalar doktorlar arasında hastalara aşırı dozda radyasyon verilmesinin kaygı yarattığını gösteriyor. California Üniversitesi’nden Doktor Rebecca Smith Bindman, San Francisco’nun en büyük 4 hastanesinde araştırma yaptı. Araştırmaya bin hasta katıldı. Sonuçlar, aynı şartlardaki hastaların tarama sırasında gerekenden 20 kat fazla radyasyon aldığını doğruladı. Dr. Smith denetim eksikliği olduğunu düşünüyor. Los Angeles ve Huntsville’de yapılan başka araştırmalarda da radyasyon miktarındaki farka dikkat çekiliyor. Bazı vakalarda hastalara aynı tedavi için 8 kat fazla radyasyon uygulanıyor. Verilecek radrasyon seviyesini radyolog belirliyor. Bir başka doktor tarayıcıyı ayarlıyor. Ancak tarama sırasında hastanın ne kadar radyasyon aldığını izleme imkanı bulunmuyor.

Amerika Radyoloji Derneği, hastaların aldığı radrasyon miktarından kaygı duyuyor. Derneğin sözcüsü CT taramalarının acil servislerde çok sık kullanıldığını çünkü bu yöntemle çok hızlı sonuç alınabildiğini bildiriyor. Radyologlar hastaların doktorlarına radyasyona ihtiyaçları olup olmadığını sormaları ve mümkünse en düşük dozu almalarını tavsiye ediyor. Doktorların hastaya doğru dozda radyasyon verildiğinden emin olmaları gerekiyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG