Erişilebilirlik

Büyükelçi Asp: 'AB Üyeliğinizi Destekliyoruz'


Büyükelçi Asp: 'AB Üyeliğinizi Destekliyoruz'
Büyükelçi Asp: 'AB Üyeliğinizi Destekliyoruz'
<!-- IMAGE -->

İsveç Parlamentosu'nun Ermeni tasarısını 131'e karşı 130 oyla kabul etmesi üzerine Türkiye, Stockholm büyükelçisini çekerken, İsveç'in Ankara Büyükelçisi Christer Asp’ı da Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak, konuyla ilgili rahatsızlığını iletti. Büyükelçi Asp, daha sonra "İsveç, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini destekliyor ve desteklemeye devam edecek" dedi.

İsveç Parlamentosu’nun Ermeni tasarısını kabul etmesinin ardından İsveç hükümeti bu olayın politikalarını değiştirmeyeceğini açıklamış, “Ülkemiz soykırıma inanmamalıdır. Bu olay tarihçilerle araştırılmalıdır” demişti. İsveç'in Ankara Büyükelçisi Christer Asp’a İsveç hükümeti ile parlementosu arasındaki bu görüş farklılığının sebebini sorduk.

“İsveç’te dört ortaklı bir koalisyon var ve hükümet partileri ile ortakları arasında milletvekili sayısı olarak çok fazla bir fark yok” diyen Büyükelçi Asp, böylesi hassas konularda parti disiplinin önemli olduğunu; ancak bu oylamada o disiplinin yakalanamadığını belirtti.

Parlementoyla hükümet arasındaki bu fikir ayrılığının İsveç halkına nasıl yansıdığı, onların bu konuyu nasıl gördüğü sorusuna ise Büyükelçi Asp’ın yorumu İsveç halkında genel olarak 1915’de ne olduğu konusunda bir farkındalık olmadığı yönünde. Yani Asp’a göre bu, tamamen böylesi bir tasarının tanınmasından çıkarı olan siyasetçilerin inisiyatifine kalmış bir konu.

Parlamentodaki kararın bağlayıcı bir niteliğinin bulunmadığının, sadece tavsiye niteliğinde olduğunun altını çizen Asp, İsveç hükümetinin bu karara uymayacağını belirtti; ancak ikili ilişkilerin bundan etkileneceğinin farkında olduklarını da vurguladı. “İsveç-Türkiye ilişkileri çok güçlü” diyen Büyükelçi, Türkiye’nin büyükelçisini Ankara’ya çağırma ve Başbakan Erdoğan’ın Stockholm gezisini iptal etme kararını ise çok sert olarak nitelendirdi.

“Şu anda parlementodaki yedi parti de Türkiye’nin AB üyelik sürecine destek veriyor. Oylamada Ermeni karar tasarısının kabul edilmesi yönünde oy veren milletvekilleri bile bu desteklerini açıkça belirttiler. Belli ki milletvekilleri bu iki konuyu birbirinden ayrıyorlar” diyen Asp, karar tasarısının kabulüyle bunun değişeceğine inanmadığını da vurguladı.

Büyükelçi Asp, Başbakan Erdoğan’ın 17 Mart’ta gerçekleşmesi planlanan Türkiye-İsveç hükümetlerarası zirveye katılmamasına rağmen Türkiye-İsveç programını başlatacaklarını belirtti. Bu program çerçevesinde Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne destek verecek projeler için İsveç hükümetinin önemli miktarda maddi destek sağlayacağını vurgulayan Asp, bunun yaklaşık 5 yıldır devam ettiğinin de altını çizdi.

Türk hükümetine ve halkına mesaj olarak bu tür programların şimdi daha da önemli olduğunu söyleyen Asp, Türkiye’nin Stockholm Büyükelçisi’nin Cuma günkü açılışa katılmasını beklediklerini vurguladı. İsveç'in Ankara Büyükelçisi Christer Asp, Türkiye-İsveç programının açılışı için Türkiye’den ayrılmadan önce radyomuza verdiği röportajda bu programın sembolik olarak iki ülke arasındaki ilişkinin daha da güçlendiğinin gösterilmesi açısından önemli olduğuna inandığının da altını çizdi.

Haberi sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG