Erişilebilirlik

Cem Özdemir: 'Türkiye'de Tabular Yıkılmalı'


Cem Özdemir: 'Türkiye'de Tabular Yıkılmalı'
Cem Özdemir: 'Türkiye'de Tabular Yıkılmalı'
<!-- IMAGE -->

Türkiye’de devam eden Balyoz soruşturmasıyla yaşanan kriz, bununla bağlantılı iktidar mücadelesi ve ordunun siyasetteki rolü Almanya’da da çok yakından takip ediliyor. Berlin muhabirimiz Cem Dalaman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir’le son gelişmeler hakkında konuştu.

Türkiye’deki son gelişmeler konusunda özellikle hükümetteki siyasetçilerin yorum yapmaktan kaçındıkları dikkati çekiyor. Buna karşılık Alman basını gelişmeleri yakından takip ediyor, köşe yazarları ve siyasi yorumcuların soruşturmaları desteklemesi dikkati çekiyor. Nitekim ülkenin önde gelen haber dergisi Der Spiegel ile en çok okunan haftalık gazetesi Die Zeit, konuyla ilgili yazılarında Türkiye’de yüksek rütbeli askerlerin tutuklanması ile ordunun dokunulmaz olmadığının anlaşıldığını, bunun da ülkenin demokratikleşme sürecini güçlendirdiğini belirtiyorlar. Yorumlarda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın muhalefetle sürtüşmesi ve “Kürt Açılımı” olarak tanımlanan sürecin duraksaması ise eleştiriliyor. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir de Türkiye’deki son gelişmeleri demokratikleşmeyle ilişkilendiriyor ve tabuların yıkılması gerektiğini savunuyor.

Cem Özdemir “Demokratik Açılım” olarak tanımlanan sürecin duraksaması konusunda ise “Karamsarlığa kapılmaya gerek yok,” diyor.

Cem Özdemir geçen Aralık ayında Demokratik Toplum Partisi’nin yasaklanmasının Avrupa Birliği ülkeleri ve Almanya’da, Türkiye’deki demokrasi ile ilgili ciddi soru işaretleri doğmasına yol açtığını, sorunların demokrasi ve çoğulculuk anlayışı ile çözülmesi gerektiğini söylüyor.

Bu arada 29 ve 30 Mart'ta Türkiye'yi ziyaret edecek olan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, ülkedeki son gelişmelerle bağlantılı ve Türkiye’nin AB üyeliği konusunda alacağı tavır şimdiden merakla bekleniyor. Merkel, yıllardır ‘imtiyazlı ortaklık’ tezini savunuyor. Spiegel dergisinin son sayısında yer alan bir araştırmaya göre, Almanların sadece yüzde 17’si, Türkiye’nin AB’ye tam üye olmasına destek veriyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG