Erişilebilirlik

Sarkozy'nin Partisi Bölgesel Seçimlerde Başarı Sağlayamadı


Sarkozy'nin Partisi Bölgesel Seçimlerde Başarı Sağlayamadı
Sarkozy'nin Partisi Bölgesel Seçimlerde Başarı Sağlayamadı
<!-- IMAGE -->

Fransa’da 26 bölge yönetiminin belirleneceği bölgesel seçimlerin ilk turunda, ana muhalefet Sosyalist Parti (PS) birinci geldi. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) ise ciddi oy kaybna uğrayarak ikinci sırada kaldı. Sosyalist Parti, ikinci turu Pazar günü yapılacak seçimlerde, tüm bölgeleri almayı hedefliyor.

Fransa’da bölge seçimleri dört ulusal çapta yapılan seçimlerden en önemsizi denebilir. Ancak bu seçimler, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye karşı yükselen muhalefetin gösterisi olarak yansıtıldığı için önem kazandı. Oylama, 2012’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesindeki son seçim olması itibarıyla da önemliydi. Bir önceki bölgesel seçimler 2004 yılında yapıldı ve Sosyalist Parti 26 bölgeden 24’ünü kazanınca Fransa haritası pembeye boyanmıştı. İktidardaki UMP ise yalnızca Alsace ve Korsika bölgelerini almayı başarmıştı. PS Genel Sekreteri Martine Aubry seçimlere “Tüm bölgeleri alacağız,” hedefiyle girdi.

Dün yapılan ilk tur seçimlerde 44 milyon seçmen, 22’si Fransa’da, 4’ü deniz aşırı eyaletlerde olmak üzere toplam 26 bölge yönetimini belirlemek için sandığa davet edildi. Ancak katılım rekor düzeyde düşük oldu, ülkenin yarıdan fazlası sandığa gitmeyince katılım oranı yüzde 48 civarında gerçekleşti. Oylama sonunda ilk tahminlere göre Sosyalist Parti yüzde 29,1, UMP yüzde 27,3, Yeşiller 13,1, Front National yüzde 11,2, radikal sol ise 6,2 oranında oy aldı. Seçimlerin en büyük kazananı Sosyalist Parti ve Genel Başkanı Martine Aubry oldu.

Martin Aubry, henüz birinci tur sonuçların açıklandığını, bu sonuçların zafer olarak nitelenmemesi gerektiğini belirtti. İktidar Partisi UMP Genel Başkanı Xavier Bertrand ise, oy kayıplarını yüksek oranda seçmenin sandığa gitmemesinden kaynaklandığını söyledi:

Avrupa Parlamentosu seçimleriyle sıçrama yapan Yeşiller Partisi ise yeniden ülkenin üçüncü partisi olma iddiasını koruyarak yüzde 13 ile oy aldı. Seçimlerin en büyük sürprizi ise artık eridiği düşünülen aşırı sağcı Front National partisinin yükselişi oldu. Seçim kampanyası içim hazırladığı “İslamizm’e Hayır” yazılı ve minare ve kara çarşaf desenlerini, Cezayir bayrağı renklerine bürünen Fransa haritasının üzerine konduran seçim afişi yasaklanan Front National bu söylemiyle pek çok bölgede oylarını yükseltti.

Son kez seçim sınavı veren Front National’in lideri Jean Marie Le Pen, tüm anketlerin çıkar çevrelerince hazırlanan güdümlü politik oyunlardan ibaret olduğunu söyledi. Kendi seçim bölgesi Provence-Alpes-Cotes d’Azur’de yüzde 21 alarak son derece iddialı bir sonuç çıkaran Le Pen, sandığa gitmeyen seçmenlere ikinci turda daha yoğun katılım çağrısı yaptı.

Genel sonuçlara bakıldığında sol partiler oyların yarıdan fazlasını toplayarak, sağ partilere önemli fark attı. Front National, UMP ile seçim ittifakına gitmeyeceğini açıklarken, sol partiler daha seçim gecesi ikinci turda ittifak yapacaklarını açıkladılar. Hafta boyunca ittifak görüşmeleri sürecek ve Sosyalist Parti’nin hedeflediği gibi tüm bölgeleri alma hedefine ulaşıp ulaşmayacağı ise önümüzdeki Pazar günü yapılacak ikinci tur seçimlerin ardından netleşecek.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG