Erişilebilirlik

Filistin İsrail'e Gösterilen Tepkiden Memnun


Filistin İsrail'e Gösterilen Tepkiden Memnun
Filistin İsrail'e Gösterilen Tepkiden Memnun
<!-- IMAGE -->

Filistin yönetiminin başmüzakerecisi Saib Erakat, uluslararası toplumun İsrail’in Doğu Kudüs’teki Yahudi yerleşim birimlerini genişletme kararını kınamasını övdü. Erakat, Ortadoğu Dörtlüsü’nün konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamayı memnunlukla karşıladıklarını söyledi.

Ortadoğu Dörtlüsü, Cuma günü yaptığı açıklamada, uluslararası toplumun, İsrail’in bu tek yönlü adımını kabul etmeyeceğini bildirmişti. Dörtlü, Kudüs’teki son durumun Moskova’da 19 Mart günü yapılacak toplantıda ayrıntılı biçimde ele alınacağını da bildirdi.

Ortadoğu Dörtlüsü, Amerika, BM, Avrupa Birliği ve Rusya’dan oluşuyor.

Cuma günü Amerika Dışişleri Bakanı da alışılmadık biçimde sert bir dille İsrail’i kınamıştı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu telefonla arayan Clinton, yerleşim birimlerini genişletme planının İsrail’in ikili ilişkilere yaklaşımı konusunda son derece olumsuz bir sinyal verdiğini söyledi.

Clinton, CNN Televizyonuna verdiği demeçte de İsrail’in yerleşim birimlerini genişletme kararını Salı günü açıklamasını da ‘hakaret edici’ bir durum olarak değerlendirdi. Salı günü, Amerika Başkan Yardımcısı Joseph Biden, Kudüs’te yetkililerle İsrail-Filistin arasındaki dolaylı görüşmelerin bir an önce başlatılması için temaslarda bulunuyordu.

Kararın açıklanmasından kısa bir süre sonra Biden, Netanyahu’ya çalışma yemeği sırasında yazılı açıklamayla İsrail’in kararını kınadığını bildirmişti.

Netanhayu ise genişletme planından haberdar olmadığını söylemiş, ve açıklamanın zamanlamsından dolayı özür dilemişti.

Plan, Filistiniler’in yeni kurulacak devletlerinin başkenti ilan etmek istedikleri Doğu Kudüs’te 1600 yeni konut inşa edilmesini öngörüyor.

XS
SM
MD
LG