Erişilebilirlik

'Kuzey Irak'ta Ağustos'dan Sonra da ABD Askerine İhtiyaç Olabilir'


'Kuzey Irak'ta Ağustos'dan Sonra da ABD Askerine İhtiyaç Olabilir'
'Kuzey Irak'ta Ağustos'dan Sonra da ABD Askerine İhtiyaç Olabilir'

<!-- IMAGE -->

Irak’ın kuzeyindeki Amerikan kuvvetlerinin komutanı 31 Ağustos’ta Irak’tan Amerikan askerinin tümüyle geri çekilmesiyle ilgili yeni bir açıklama yaptı. Komutan 31 Ağustos’tan sonra, Irak kuvvetleriyle Peşmerge güçleri arasında tampon görevi üstlenecek bir miktar Amerikan askerine ihtiyaç olabileceğini söyledi. Bununla birlikte Amerikalı komutan durumun düzelmekte olduğuna işaret ederek, iki grubun üçüncü bir tarafın yardımına uzun süre ihtiyaç duymayabileceğini kaydetti.

Irak’ın kuzeyindeki karargahında gazetecilere açıklamalarda bulunan Tümgeneral Tony Cucolo, Irak kuvvetleriyle bölgesel Kürt kuvvetleri arasında barışı korumak için bir miktar Amerikan askerinin bölgede kalabileceğini söyledi.

Bu durum, Amerikan ve Irak hükümetleri arasında imzalanan ve Amerikan askerinin 31 Ağustos’a kadar çekilmesini öngören anlaşmada değişiklik yapılmasını gerektiriyor. Amerikalı komutanlar böyle bir değişiklik yapmak için, büyük bir güvenlik sorununun olması gerektiğini söylüyor. Tümgeneral Cucolo 800 kişilik bir kuvvetten söz ettiğini ve askerlerin, Kürt bölgesi sınırında 26 küçük birliğe dağıtılacağını kaydetti. Amerikalı komutan bu birliklerin danışmanlık hizmeti verebileceğini de kaydetti.

Tümgeneral Cucolo buna ihtiyaç kalmayabileceğine de dikkati çekiyor. Amerikalı komutan üçlü güvenlik sistemi, bir yıl önce kuruluncaya kadar savaşın eşiğine kadar gelen Kürt ve Arap güçlerinin şimdi uyum içinde çalıştığını kaydetti. Cucolo durum böyle devam ederse, Amerikan askerlerine ihtiyaç kalmayabileceğini de kaydetti. Cucolo, ”Eğer işe politika karışmazsa, bu iki grup birbiriyle iyi geçinir” dedi.

Bazı diğer komutanlar da bölgede Amerikan askerine 31 Ağustos’tan sonra ihtiyaç olabileceği görüşünde. Yeni hükümetin kurulması, Kürt bölgesinin sınırının çizilmesi ve Kerkük gibi zor sorunların yaratabileceği muhtemel çatışmalar için, Amerikan muharip birliklerine ihtiyaç olabileceği belirtiliyor.

Bu sorunlardan Tümgeneral Cucolo da kaygılanıyor. Amerikalı komutan seçimler sırasında şiddetin beklendiği kadar olmamasına rağmen, kuvvetlerini, önümüzdeki aylarda çıkabilecek sorunlara karşı hazırlıklı tuttuklarını kaydetti.

Tümgeneral Cucolo seçimler sırasında ve şu anda güvenliğin Irak ve Kürt kuvvetlerinin birlikte hareket etmesiyle sağlanabildiğini kaydederek, “Irak halkı güvenliğinin en yüksek derecede sağlandığından emin olabilir,” diye konuşuyor.

Tümgeneral Cucolo’nun emrindeki asker sayısı Ağustos’ta 22 binden dokuz bine iniyor. Cucolo bunun da güvenliği sağlama görevini, büyük ölçüde Kürt ve Irak birliklerine bırakacağını söylüyor. Amerikalı komutan, güvenliğin de siyasi sorunların çözümü ve ülkenin gelecekteki istikrarı için kilit olduğunu vurguluyor.

XS
SM
MD
LG