Erişilebilirlik

'El Kaide Taktik Değiştiriyor'


«В нашу гавань заходили корабли»
«В нашу гавань заходили корабли»
<!-- IMAGE -->

Merkezi İstihbarat Örgütü CIA’in Başkanı Leon Panetta, terörle mücadele operasyonlarının El Kaide liderlerini zor durumda bıraktığını ve örgütün taktik değiştirdiğini gösteren işaretler olduğunu söyledi. Uzmanlara göre, El Kaide son zamanlarda büyük saldırılar yerine Batılı ekonomileri aksatan eylemleri tercih ediyor.

CIA Başkanı Leon Panetta’ya göre, El Kaide Amerika’da yaşayan ve terör örgütleriyle hiçbir bağlantısı olmayan kişileri kullanmaya başladı.

Brookings Enstitüsü’nden Bruce Riedel, El Kaide’nin şu anda 11 Eylül 2001’deki gibi büyük eylemlere girişme niyeti olmadığını, Batılı ülkelerin ekonomilerini sekteye uğratmak için küçük saldırılar düzenlediğini söylüyor.

Eski ulusal güvenlik danışmanı Riedel, el Kaide sözcüsü Amerikalı Adam Gadahn’ın son video mesajını hatırlatıyor.

Gadahn, “Batı’daki en önemli hedeflerin askeri üsler olduğu düşüncesine kapılmayın. Stratejik önemi olan başka birçok yer var. Müslümanlar bazı kilit kurum, kuruluş ve tesisleri vurarak Haçlı zihniyetine sahip Batılılar’a büyük zarar verebilirler” demişti.

Hood askeri üssünde ateş açıp beş askeri öldüren askeri doktor Çavuş Nidal Hasan’dan söz ediyordu.

Bruce Riedel’a göre, El Kaide dünyanın dört bir yanından adam toplamak için İnternet’i kullanıyor.

Uzman, örgütün, pilotsuz Amerikan uçaklarıyla yapılan operasyonlar ve Pakistan-Afganistan sınırındaki kontrolların artması üzerine taktik değiştirdiğini söylüyor.

Riedel, “Geçen yıl pilotsuz uçaklarla yapılan saldırıların oranı %55’ti. Şu anki hızımıza bakılırsa 2010’da %100’ü geçeceğiz. Bu, 72 saatte bir El Kaide ve Taleban’a insansız uçaklarla operasyon yapılıdığı anlamına geliyor” diyor.

Bruce Riedel, Pakistan’da baskı altında kaldığı zaman El Kaide’nin Hindistan’da saldırdığını, Hindistan ve Pakistan’ı savaşın eşiğine getirip dikkatleri dağıttığını söylüyor.

Bazı uzmanlar, El Kaide liderlerini öldürme ya da yakalamanın önemini yitirdiği görüşünde.

Brookings Enstitüsü uzmanı Bruce Riedel, sadece ses ve video kayıtlarıyla mesaj gönderen El Kaide liderlerinin hukukun üzerinde oldukları izlenimi vermeye çalıştığını söylüyor. Riedel,
“Bu durumun devam etmesi son derece tehlikeli. Bu kişiler kendileri ve örgütleri hakkında esrarlı bir hava yarattı. Üstün oldukları inancının yıkılması çok önemli” diyor.

Financial Times gazetesinden Edward Luce, üst düzey El Kaide liderlerinin öldürülmesi ya da yakalanmasının yetmeyeceğini söylüyor.

Luce’a göre El Kaide’nin eylemlerinin temelinde yatan Arap-İsrail anlaşmazlığının çözümlenmesi gerekiyor.

Uzmanlara göre artık İslam ülkelerinde bile itibarını kaybetmeye başlayan El Kaide’nin İnternet üzerinden militan toplamaya başlaması, tüm dünya için büyük bir tehdit oluşturuyor.



XS
SM
MD
LG